Правителството на Съединените щати преговаря за възможността за облекчаване на

...
Правителството на Съединените щати преговаря за възможността за облекчаване на
Коментари Харесай

САЩ може да смекчат санкциите срещу Иран, ако замрази ядрената си програма

Правителството на Съединените щати договаря за опцията за облекчение на глобите против Иран при изискване, че Техеран замрази елементи от нуклеарната си стратегия , съгласно отчет, оповестен от Axios.

Цитирани са дипломати, осведомени с полемиките, които споделят, че това демонстрира какъв брой доста са загрижени западните съдружници по отношение на обогатяването на уран до 60% от Иран по-рано тази година.

Освен това има предизвестия, че, в случай че това равнище продължи да нараства към 90% , в който миг Техеран евентуално може да сътвори нуклеарна бомба.

Преговорите за връщане на Иран към нуклеарното съглашение от 2015 година (JCPOA) до момента не са довели до забележителен пробив. Преди месец Техеран отхвърли опцията за краткотрайно съглашение, до момента в който траят договарянията.
 Иран готви законопроект за овакантяване на нуклеарната договорка
Иран готви законопроект за овакантяване на нуклеарната договорка

Страната ще дефинира оптимален период за договаряния по съглашението

Администрацията на Байдън е разискала със своите европейски и израелски сътрудници през последните седмици предложение за краткотрайно съглашение с Иран, което ще включва известно облекчение на глобите в подмяна на това Техеран да замрази елементи от нуклеарната си стратегия, съгласно 10 израелски чиновници, западни дипломати и американски специалисти, които са осведомени с предлагането.

Иран е натрупал 87,5 кг 60% обогатен уран , съгласно отчет на Международната организация за атомна сила от края на февруари. Експерти споделят, че в случай че този уран бъде обогатен до 90% оръжеен клас, това ще бъде задоволително количество за производството на най-малко една нуклеарна бомба.

Израелски чиновници неотдавна споделиха на администрацията на Байдън и няколко европейски страни, че Иран ще навлезе в рискова територия, която може да провокира израелски боен удар, в случай че обогати уран над равнището от 60%, както Axios заяви по-рано.

Администрацията на Байдън стартира да разисква новия метод през януари и осведоми своите съдружници в Израел и E3 - Франция, Германия и Обединеното кралство - за него през февруари, съгласно 10-те източника.

Обсъденото предложение включва известно облекчение на глобите, в случай че Иран замрази някои от своите нуклеарни действия, основно прекъсване на обогатяването на уран до 60% непорочност, съгласно четирима от израелските публични лица, западни дипломати и американски специалисти.

Един израелски чиновник и един западен посланик обявиха, че иранците са осведомени с полемиките в Съединени американски щати , само че до момента са отхвърлили концепцията. Министерството на външните работи на Иран не отговори на настояването на Axios за коментар.

Подходът е сходен на този, управителен от съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс, които бяха високопоставени членове на администрацията на Обама през 2013 година, когато Иран и международните сили подписаха Съвместния проект за деяние от 2013 година (JPOA), който включваше краткосрочно заледяване на части от нуклеарната стратегия на Иран в подмяна на отчасти облекчение на глобите.

Първоначалното краткотрайно съглашение беше за интервал от шест месеца и беше подновявано няколко пъти до постигането на цялостната нуклеарна договорка през юли 2015 година

Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом сподели, че президентът Байдън е " безусловно зает да подсигурява, че Иран в никакъв случай няма да се снабди с нуклеарно оръжие и ние към момента имаме вяра, че дипломацията е най-хубавият метод за реализиране на тази цел ".

Говорителят добави, че администрацията се приготвя за всички вероятни разновидности и непредвидени условия в цялостна съгласуваност със своите сътрудници и съдружници, в това число Израел. Но Белият дом " няма да разяснява клюки от втора употреба за дипломатически полемики, с изключение на да предизвести, че съвсем всички сходни клюки са погрешни ".

Ииранските публични лица до момента отхвърляха новия метод , заявявайки, че не е работил преди и не желаят договорка, която включва нещо по-малко от нуклеарното съглашение от 2015 година, съгласно тримата израелски чиновници и западни дипломати.

Малко откакто администрацията на Байдън встъпи в служба през 2021 година, Съединени американски щати и Иран се пробваха да реализират краткотрайно съглашение с Иран посредством посредничеството на Европейски Съюз, само че страните не съумяха да реализират съглашение и взеха решение да се опитат да реализират цялостно връщане към нуклеарната стратегия от 2015 година вместо това.

Споразумение за връщане към нуклеарното съглашение от 2015 година беше съвсем реализирано предишния септември, само че Иран се отдръпна в последния миг , откакто западните страни отхвърлиха настояването му да приключи следствието на Международната организация за атомна сила (МААЕ) за недекларирани нуклеарни обекти.
 ISW: Русия с Иран са пред автограф на дълготрайно военно съдействие
ISW: Русия с Иран са пред автограф на дълготрайно военно съдействие

Така стартира следващият разбор на " Института за проучване на войната "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР