Правителството на Съединените американски щати се готви да започне огромна

...
Правителството на Съединените американски щати се готви да започне огромна
Коментари Харесай

Разследване в САЩ срина акциите на Facebook, Google и Amazon

Правителството на Съединените американски щати се готви да стартира голяма инспекция против Amazon, Apple, Фейсбук и Гугъл, която да откри дали софтуерните колоси злоупотребяват с мощта си, предава Reuters. По данни на организацията, Федералната комисия по търговията ще ревизира Amazon и Фейсбук, а Министерство на правораздаването - Apple и Гугъл.

След излизане на новината акциите на Фейсбук изгубиха 6,5 %, на Alphabet Inc, притежател на Гугъл - с над 6 %, на Amazon inc. с 4,6 %, а на Apple Inc. с 1 %. Заради общия спад Nasdaq Composite Index изтри 1,6 %.

Президентът Доналд Тръмп неведнъж прикани за инспекции на фирмите, които дават обществени мрежи, както и на Гугъл, като ги упреква, че заглушават мненията на консервативните американци, като до момента няма доказателства в поддръжка на това изказване.

Неколкократно той е подлагал на критика и Amazon, че се възползва от американските пощи. Основната причина за рецензиите там е, че притежателят на компанията Джеф Безос има и вестник The Washington Post, който подлага на критика президента.

Отделно, правната комисия към Камарата на представителите стартира лично следствие по отношение на конкуренцията на цифровите пазари. И републиканци, и демократи показват терзание от мощта на софтуерните колоси. В петък стана ясно, че Гугъл ще бъде особено проверявана дали не употребява преобладаващото си състояние, с цел да задушава по-малките съперници. В Европа софтуерната компания към този момент получи няколко мултимилиардни санкции поради монополни дейности. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР