Правителството на Република Северна Македония (РСМ) е решило да дари

...
Правителството на Република Северна Македония (РСМ) е решило да дари
Коментари Харесай

Северна Македония дава бойните си хеликоптери на Украйна

Правителството на Република Северна Македония (РСМ) е решило да подари бойните си хеликоптери на Украйна и дарението може да включи всички 12 руски вертолета Ми-24, сподели министърката на защитата Славянка Петровска, представена от

Закупените през 2001 година от Украйна хеликоптери не са повече част от отбранителните проекти Северна Македония, тъй като ресурсът им скоро ще изтече и нямат да могат повече да летят, каза Петровска. Украйна обаче може да го удължи и да ги употребява в отбраната на територията си от съветските агресори. Украинските водачи са подготвени да летят и да се бият с такива машини. В краен случай Киев може да ги употребява и за аварийни елементи.

Русия определи решението на Скопие като неточност.

„ Бихме сметнали сходно решение за огромна неточност на македонското държавно управление “, сподели Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи отговори същия ден, че страната му не дава оръжия на Украйна, с цел да нападна други страни, а с цел да отбрани себе си и почиващия върху правила международен ред.

„ Руската федерация принудително и безпричинно наруши главните правила на интернационалното и филантропичното право. Това са правилата на европейската архитектура за сигурност, които поддържат мира в Европа през последните 75 години и същите правила, които поддържат мира в нашата страна “, сподели Османи.

Северна Македония се причисли към НАТО през 2020 година Петровска сподели, че страната ѝ се стреми да закупи осем многофункционални хеликоптера западно произвеждане, които да използва предимно за транспорт и за гражданска отбрана и избавяне.

„ Получени са пет предложения и екип в министерството прави оценка “, сподели Петровска.

Междувременно страната разчита на флот от 11 военнотранспортни хеликоптера Ми-8, които се употребяват както от армията, по този начин и от полицията.

По-рано тази година Министерството на защитата разкри, че Северна Македония е изпратила до момента седем транша военни дарения на Украйна, без да включва хеликоптерите, на обща стойност към 30 милиона евро.

Най-забележителното е, че предходната година тя подари към 30 съществени бойни танка T-72 от руската ера, а по-късно също подари своите четири самолета Су-25.

Междувременно Северна Македония беше подкрепена от Съединени американски щати със 139 милиона $, предопределени за закупуване на нова, по-сложна техника, сподели Петровска, без да посочи дали част или всички от тези средства ще отидат за закупуване на нови хеликоптери.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР