Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп смята да съкрати

...
Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп смята да съкрати
Коментари Харесай

Тръмп ще намали драстично вноската на САЩ в бюджета на НАТО

Правителството на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп счита да редуцира размера на вноската в бюджета на НАТО, заяви телевизия Си Ен Ен.

В момента към 22% от бюджета на Алианса се образува от средства, предоставяни от Вашингтон. Правителството на Тръмп счита да понижи този размер до 16 на 100. За съпоставяне - Германия покрива 14.8 % от бюджета.

Един от източниците отбелязал, че Съединени американски щати ще пренасочат спестените средства за финансиране на стратегии в региона на сигурността в Европа, в това число такива за Украйна и Грузия.

Други страни членки на Алианса са подготвени да компенсират недостига, който се чака след съкращаването на американската вноска в бюджета.

Решението на Тръмп обаче е по-скоро алегорично. Сегашният бюджет на НАТО е дребен - едвам към 2.5 милиарда $. Той се състои от три съществени елементи – гражданска, военна и капиталова стратегия на Алианса. С него се покриват административните разноски, издръжката на командните структури, научни проучвания и военни интервенция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР