Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп Доналд Тръмп -

...
Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп Доналд Тръмп -
Коментари Харесай

"Ню Йорк таймс": САЩ ускоряват преместването на посолството си в Ерусалим

Правителството на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила работи по-бързо от плануваното, с цел да реалокира посолството на страната в Израел от Тел Авив в Ерусалим до 2019 година, оповестяват високопоставени представители. Миналия месец беше обявено, че смяната няма да се случи преди края на мандата на президента.

Плановете на държавното управление сочат, че то към този момент не се пробва да смекчи удара от новата политика, провокирала гневни митинги от палестинци и други араби. Това слага под подозрение миротворческите упоритости на Тръмп.

Израелският министър председател загатна тази сряда опцията за по-бързо пренасяне, заявявайки пред медии, че посолството ще бъде преместено в границите на тази година. Няколко часа по-късно Тръмп съобщи, че няма такива проекти, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Не е ясно дали съветниците на Тръмп са го уведомили за новите периоди преди вчерашния ден. Първоначалните проекти бяха за градеж на нова постройка в Ерусалим, която съгласно държавния секретар Рекс Тилърсън ще отнеме минимум три години. По-късно държавният департамент на Съединени американски щати се е спрял на по-скромен и по-евтин проект за преустрояване на съществуваща консулска постройка в Западен Ерусалим. Това ще разреши преместването на посолството до идната година.

Споровете за периодите провокираха напрежение сред Тилърсън и други членове на администрацията. Посланикът на Съединени американски щати в Израел Дейвид Фридман, както и зетят на Тръмп Джаред Къшнър, са подкрепили бързия проект. Вчера Тилърсън е изискал от Тръмп повече време за гарантиране на сигурността на постройката и президентът е приел.

Сградата в Западен Ерусалим е покрай Зелената линия, служила като фактическа граница на Израел до арабско-израелската война през 1967 година. Сградата ще би трябвало да бъде преустроена, с цел да може посланикът да прави поверителни интервенции, само че тя е релативно нова сграда, предлагаща по-голяма сигурност от посолството в Тел Авив, съгласно в. "Ню Йорк таймс ".

Бързото пренасяне на посолството може да помогне на Тръмп и при изборите в средата на мандата, споделят представители на Съединени американски щати. Решението за признание на Ерусалим е известно измежду американските евангелисти и твърди поддръжници на Израел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР