Правителството на президента Доналд Тръмп публикува вчера списък с 1300

...
Правителството на президента Доналд Тръмп публикува вчера списък с 1300
Коментари Харесай

САЩ планират мита за 1300 китайски стоки за 50 млрд. долара

Правителството на президента Доналд Тръмп разгласява през вчерашния ден лист с 1300 китайски продукта, на които има намерение да наложи 25-процентови вносни мита, заяви " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Годишният импорт на тези артикули, в това число индустриални роботи и телекомуникационно съоръжение, възлиза на към 50 милиарда щатски $, уточни службата на непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати. Според " Ройтерс " задачата е да се основат спънки за опитите на Китай да усъвремени индустриалната си база.

Предложените мита няма да влязат в действие, преди да изтече срокът за обществено разискване на 15 май. Периодът на съвещания може да продължи към 2 месеца, преди сходни ограничения да влязат в действие. Администрацията на Тръмп към този момент беше оповестила, че ще изготви листата, с акцент върху софтуерния бранш.

Това е следващото от серия нападателни дейности, които администрацията предприе в битка против така наречен от нея " нечестни търговски практики " на Китай и други страни. Китай имаше търговски остатък от 375 милиарда $ със Съединени американски щати през 2017 година, а Тръмп упорства цената му да се понижи с най-малко 100 милиарда $.

Поне 100 милиарда по-малко

Американският бизнес се тормози, че дейностите на държавното управление във Вашингтон ще доведат до мъчителни ответни наказания. В листата обаче не са редица потребителски артикули като правените от " Епъл " телефони в Китай или преносими компютри на " Дел ". Подобна стъпка можеше да увеличи цените за американските консуматори. Други артикули обаче са включени, като да вземем за пример тв приемници и коли. Службата на непрекъснатия търговски представител сподели, че е употребен логаритъм, с който ще се навреди оптимално на Китай, само че потребителите обаче ще бъдат минимално наранени.

Според управляващите в Съединени американски щати наказателните мита са " в отговор на китайските политики, които принуждават американски компании (в Китай) да трансферират технологии и интелектулана благосъстоятелност в китайски предприятия. "

Китай осъжда американските проекти за налагане на мита върху китайски артикули и е подготвен да отвърне " в идентичен мащаб ", съобщи през днешния ден министерството на търговията, представено от Синхуа, предадоха " Ройтерс " и " Франс прес ". Пекин разгласи по-рано тази седмица лист със 128 американски артикули за към 3 милиарда $, вносните мита за които ще бъдат увеличени в отговор на към този момент наложените от Вашингтон върху алуминия и стоманата.

Засега китайските ограничения не засягаха самолетите и соята - вносът единствено на тези две групи артикули е бил 14 милиарда $ за предходната година. Американски икономисти обаче позволяват, че е допустимо и такива артикули да бъдат наранени от бъдещи китайски наказания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР