Правителството на премиера Зоран Заев може и да оцелее, след

...
Правителството на премиера Зоран Заев може и да оцелее, след
Коментари Харесай

Хаос в македонския парламент. Заев и правителството му може и да се спасят |

Правителството на премиера Зоран Заев може и да оцелее, откакто Народното събрание на Северна Македония не съумява да събере кворум за осъществяване на съвещанието. За през днешния ден бе планувано да се проведат диспути по импортираното от опозицията искане за избор на съмнение на премиера Заев и кабинета му, а гласуването се очакваше в среднощ локално време.

До тази обстановка се стигна след решението на дребната албанска партия БЕСА, която до момента поддържаше държавното управление, само че мина в съпротива, да не гласоподава и да не влезе в пленарната зала.

Това обезсмисля вота, тъй като съперниците на Заев остават 60 - с един по-малко от нужното болшинство в 120-членното Собрание.

Кастриот Реджепи от БЕСА написа във фейсбук, че е трансформирал позицията си в интерес на държавното управление в полза на народа и на страната, тъй като " поради шанса Република Северна Македония да получи през декември дата за начало на договаряния за участие в Европейския съюз, в този миг на страната не ѝ би трябвало политическа рецесия ".

" Имайки поради политическата инерция след отлагането на оставката на премиера Зоран Заев и силните сигнали от страна на стратегическите сътрудници Съединени американски щати и Европейски Съюз, с които поддържам връзка посредством висши дипломати, че през декември страната има огромни шансове да стартира договаряния за участие с Европейски Съюз, реших да не вземам участие в парламентарната сесия, където трябваше да се реши да се сложи под въпрос моя стратегически народен и държавен ангажимент ", написа Реджепи в обществената мрежа.

Депутатите от ръководещите Социалдемократически съюз и Демократически съюз за интеграция не влязоха в пленарната зала. Напусна я и ръководителят на Собранието Талат Джафери, с което нужният по устав кворум не беше реализиран.

" Срам ме е, че съм част от това политическо тресавище ", съобщи водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред публицисти в Народното събрание, оповестява " Независен весник ", представен от Българска телеграфна агенция.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ даде изказване при излизане от Народното събрание, в което се извини на македонските жители, че би трябвало да са очевидци на подобен " политически цирк " и сподели, че толкоз се срами от това, което се случва през днешния ден, и че ще си намерения дали в Македония си коства да се занимава с политика.

Мицкоски изясни, че ще чакат до среднощ да се появи или обади Кастриот Реджепи, защото не вижда причина да се крие или да го няма в Народното събрание. Според него Реджепи е държан някъде принудително, защото водачът на БЕСА Билал Касами е съобщил, че е липсващ в полицията. Мицкоски даже прикани президента Стево Пендаровски и Министерство на вътрешните работи да кажат къде се намира Реджепи.

" Ще почакавеме до 24 часа да забележим дали индивидът е жив и здрав. Ако не, ще търсим отговори от Министерство на вътрешните работи. Това са способи от 16 век. Срам ме е, че съм част от това политическо тресавище ", сподели Мицкоски.

Ден по-рано самият като министър председател, заричане което бе дал, в случай че загуби изборите. На балотажа, който се организира в последния ден на октомври в 44 общини в Северна Македония, най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ победи на множеството места и в столицата Скопие. Заев пое отговорност за загубата и разгласи, че се отдръпва в съпротива.

Вчера обаче промени мнението си и сподели, че има отговорност към страната и народа и ще работи за устойчиво демократично парламентарно болшинство поради бъдещото еврочленство. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР