Правителството на премиера Кирил Петков направи хаос във външната политика,

...
Правителството на премиера Кирил Петков направи хаос във външната политика,
Коментари Харесай

Плевнелиев: Петков направи хаос, казусът с РСМ не трябва да се решава от някакви съветници

Правителството на премиера Кирил Петков направи безпорядък във външната политика, изключително по проблема с районен съд Македония, стопанската система и ръководството.

Това съобщи Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.), в ефира на Българска национална телевизия.

„ Начело на страната са някакви инцидентни хора, които са водени от омразата. Те влязоха в институциите и започнаха да изчегъртват всичко – от триумфите във външната политика до стопанската система. Навсякъде виждаме рушене, никаква градивност “, съобщи Плевнелиев и добави:

„ Ако такава тематика като РСМ води до рушене, тези хора нямат правото да се назовават А-отбора на България “.

Той дефинира „ Продължаваме промяната “ като популистки план, а ръководещата коалиция като най-слабата от началото на прехода.

„ Резултатите са отчайващи и не би трябвало да си затваряме очите за това, което се случва. Създадена е една коалиция, която е най-слабата, най-непрозрачната от началото на прехода “, сподели Плевнелиев в предаването " Денят стартира с Георги Любенов ".

Той уточни 3 „ достижения “ на настоящето ръководство:

1. Най-слабата и най-неработеща коалиция в историята на България, която се клати всеки ден;

2. Имаме противозаконен арест на министър председател, който беше задържан по време на вечеря пред децата си;

3. Последни по План за възобновяване, последни по имунизация, последни по асимилиране на еврофондове;

„ Всичко това ме кара да бъда огромен черноглед. Не знам докога ще изкарат по този начин “, сподели той.

Росен Плевнелиев разяснява и двете външни политики на България, за които през вчерашния ден приказва външният министър Теодора Генчовска.

„ Не прави чест на ръководещите в случай, че има консенсус в обществото и решение на Народното събрание, да работят подмолно по РСМ. Свидетелство за тази задкулисност е, че Генчовска не знае какво прави министър председателят и неговите съветници. Не им прави чест “, безапелационен е президентът Плевнелиев.

Той акцентира, че политиката по РСМ би трябвало да бъде сложена на масата, а не да бъде решавана от някакви съветници.

„ Европейски Съюз е съюз на полезности. И в случай че тези полезности са господство на закона и човешките права, България би трябвало да получи гаранции, че Договорът за другарство и добросъседство и правата на жителите би трябвало да бъдат спазвани “, съобщи президентът Плевнелиев.

По отношение на работата на Смесената комисия по историческите въпроси, за която Петков твърдеше, че била направила сериозен напредък, Плевнелиев сподели: „ Ще бъде напредък единствено, когато забележим някаква смяна в техните учебници. Това изобщо не се е случило “.

Той също по този начин не изключи министър председателят Петков да е поемал някакви обещания за бързото започване на договаряния на РСМ с Европейски Съюз без да е изпълнила изискванията на България. В тази връзка Плевнелиев даде образец с обява в авторитетното издание „ Файненшъл таймс “, където от думите на Петков може да се създадат такива заключения.

Плевнелиев опроверга и хвалбите на премиера, че е имал среща с Джо Байдън преди няколко седмици. За такава среща може да се приказва, в случай че е имало флагове зад участниците и най-малко 30 минути диалог, а подобен е нямало. Имало е единствено едно здрависване в кулоар.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР