Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на недоверие

...
Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на недоверие
Коментари Харесай

Днес се подписва договорът за името на Македония

Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на съмнение в Народното събрание, който беше гласуван през вчерашния ден. Това отваря пътя за сключване на историческото съглашение за името на Македония.

Опозицията нападна премиера, защото съгласно нея той е направил прекалено много отстъпки по съглашението за името на Македония, което се чака да бъде подписано през днешния ден.

Споразумението, контрактувано от Ципрас и Зоран Заев провокира напрежение и в Гърция, и в Македония. Хиляди гърци стачкуваха пред Народното събрание, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията употребява звукови гранати и сълзотворен газ, с цел да попречи на стачкуващите да влязат в постройката. Протести през днешния ден провежда и опозицията в Македония.

Договорът ще бъде подписан на на гала на Преспанското езеро, намиращо се на границата сред Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя. С него се поставя завършек на 27-годишния спор сред Атина и Скопие за името на Македония. Постигнатото единодушие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този контракт ще даде опция на Република Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз и да стане пълновръстен член на НАТО.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР