Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на недоверие

...
Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на недоверие
Коментари Харесай

Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие

Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вота на съмнение в гръцкия парламент. Това отваря пътя за сключване на съглашението за името на Македония.

Вотът, пожелан от опозиционната партия " Нова народна власт ", беше отритнат със 153 против 127 гласа. Лидерът на партия " Независими гърци " Панос Каменос извърши обещанието си, че няма да смъкна държавното управление, макар че е срещу съглашението. " Днес не гласуваме за съглашението ", акцентира той преди вота на съмнение, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Опозицията нападна премиера, защото съгласно нея той е направил прекалено много отстъпки по съглашението, което се чака да бъде подписано в неделя. " Няма да разделим гърците, с цел да обединим македонците ", съобщи водачът на " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис, представен от Франс прес. Според опозицията съглашението, което разрешава на северната съседка да си резервира името Македония, само че с географското определение " Северна ", е в ущърб на гръцките национални ползи.

Гръцките националисти акцентират, че името принадлежи на гръцката област Македония и е обвързвано с античната история на страната, тъй че не може да се употребява от друга страна.

Хиляди гърци стачкуваха против съглашението пред Народното събрание, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията употребява звукови гранати и сълзотворен газ, с цел да попречи на стачкуващите да влязат в постройката.

Недоволство има и в Македония. ВМРО-ДПМНЕ, която дълги години беше на власт при влошени връзки с всички околни страни, твърди, че смяната на името е изменничество на националния интерес.

Ципрас и Заев оповестиха постигнатия пробив във вторник. В неделя в региона на Преспанското езеро, което е на границата сред Гърция, Македония и Албания, би трябвало да бъде подписано съглашението за името на Македония. Това би трябвало да създадат външните министри на двете страни в наличието на министър председателите Ципрас и Зоран Заев. Сле това обаче документът би трябвало ще бъде подложен на референдум в Македония, след което ще бъде утвърден и от гръцка страна. Освен това Атина ще спре да блокира напъните на Скопие за присъединение към НАТО и Европейски Съюз.

Националисти от двете страни на границата се оповестиха срещу и дадоха обещание да стачкуват при подписването на съглашение. Точното място, на което ще се случи то, към момента се пази в загадка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР