Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вчерашния вот на

...
Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вчерашния вот на
Коментари Харесай

Днес подписват споразумението за името на Македония

Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при вчерашния избор на съмнение в Народното събрание. Това отваря пътя за сключване на историческото съглашение за името на Македония.
Опозицията нападна премиера с обвинявания, че е направил прекалено много отстъпки в съглашението за името на Македония, което се чака да бъде подписано през днешния ден.

Споразумението, контрактувано от Ципрас и Зоран Заев, провокира напрежение и в Гърция, и в Македония. Хиляди гърци желаеха оставката на Ципрас на митинг пред Народното събрание. Полицията употребява звукови гранати и сълзотворен газ, с цел да попречи на стачкуващите да влязат в постройката. Протести през днешния ден провежда и опозицията в Македония.

Договорът ще бъде подписан през днешния ден на гала на Преспанското езеро - на границата сред Македония, Гърция и Албания, откъм гръцката страна. С него завършва 27-годишният спор сред Атина и Скопие за името на Македония. Постигнатото единодушие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Сделката отваря път за договарянията на Скопи за участие в Европейски Съюз и НАТО.
Договорът ще бъде подписан от външните министри на двете страни в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. След подписването делегациите ще се трансферират от македонска земя, където е планувана публична среща на министър председателите Заев и Ципрас и на двете делегации.

Според договорката, припомнена от БГНЕС, езикът на Северна Македония в Организация на обединените нации остава да е македонски език, без никаква записка под линия с конкретизиране. Споразумението е озаглавено „ Окончателно съглашение за решение на разликите разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета да сигурност на Организация на обединените нации и преустановяване на краткотрайното уреждане от 1995 година и определяне на стратегическо партньорство сред страните ”. Що се отнася до поданството или националността, съглашението планува - македонец /гражданин на Република Северна Македония. Химнът, гербът и знамето не се трансформират, както и кодовете МК-МКД, до момента в който регистрационните номера и документите за идентичност не са част от интернационална кодификация и за правенето им ще се следва написаното в контракта, написа в документа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР