Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС все още не е обсъждало

...
Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС все още не е обсъждало
Коментари Харесай

Габриел: Правителството все още няма кандидатури за еврокомисар и за областни управители

Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС към момента не е обсъждало промяната на регионалните шефове, както кандидатури за нов еврокомисар, стана ясно от думите на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Не сме стигнали към момента до полемиката за регионалните шефове, съобщи тя и добави: " На този стадий нямаме обсъждани кандидатури за еврокомисар, чакаме да дойде писмото от Европейската комисия. "

„ Срок няма, тъй като би трябвало да получим писмо от Европейската комисия, която да дефинира вероятно подобен “, посочи Габриел.

На 8 юни министър председателят акад. Николай Денков и ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен организираха телефонен диалог, от който стана известно, че следва публично искане от България да номинира нов български еврокомисар.

Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар, откакто беше номинирана от ГЕРБ-СДС за министър-председател. На 22 май тя върна на президента Румен Радев несбъднат първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. На 6 юни Народното събрание избра министър-председател, конструкция и състав на постоянно държавно управление с втория мандат, връчен на ПП-ДБ, а Мария Габриел влезе в състава на постоянното държавно управление като вицепремиер и министър на външните работи. Премиерът ще бъде на ротация - през първите девет месеца министър-председател е акад. Денков, а по-късно - Габриел.

„ Въпреки декларираното предпочитание за овакантяване, регионалните шефове по закон би трябвало да продължат да извършват отговорностите си. Посланието на министър-председателя беше доста ясно.

От своя страна ние не сме стигнали към момента до полемиката за регионалните шефове, тъй като и за тях ни предстоят на първо време диалози с министър-председателя Денков, несъмнено и с парламентарните групи. Когато имаме резултат, ще го споделим и с вас “, уточни Габриел.

Вицепремиерът увери, че новоизбраното постоянно държавно управление напредва в процеса по попълване на заместник-министрите по министерства, които бяха освободени в последния ден от работата на предходния длъжностен кабинет. „ Тази компликация чака своето решение “, сподели още Габриел.

„ Трябва деликатно всяка една от кандидатурите да бъде преглеждана. Важно е хората да имат нужната експертиза, с цел да могат незабавно да бъдат оперативни, тъй като българските жители чакат резултати “, сподели още тя.

Мария Габриел напомни, че сега не престават да текат и диалозите по завършването на управническата стратегия.

„ Имаше среща сред двете парламентарни групи и нас двамата с акад. Николай Денков. До края на седмицата и началото на идната всеки министър ще има среща с представителите, излъчени от парламентарните групи, надлежно по отрасловите комисии. Целта е да завършваме програмата в границите на идващите дни “, добави тя.

Мария Габриел напомни и позицията на кабинета за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев от Висшия правосъден съвет. Тя съобщи, че „ това е стъпка в вярната посока, само че огромната цел е цялостна правосъдна промяна “.

Вицепремиерът Мария Габриел разяснява тематиката след присъединяване си в кръглата маса на тематика „ Мерки за битката с домашно принуждение и принуждение учредено на пола в България “, проведена от „ Асоциация Анимус “ в София.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР