Правителството на Португалия обяви мерки на стойност 2,5 милиарда евро,

...
Правителството на Португалия обяви мерки на стойност 2,5 милиарда евро,
Коментари Харесай

Португалия обяви нови антиинфлационни мерки

Правителството на Португалия разгласи ограничения на стойност 2,5 милиарда евро, с цел да помогне на фамилиите с ниски приходи да се оправят с растящата инфлация и високите лихвени проценти, в това число унищожаване на налога върху добавената стойност (ДДС) върху главните хранителни артикули, оповестява Ройтерс.

Само преди седмица държавното управление изключи опцията за понижаване на Данък добавена стойност.

Министърът на финансите Фернандо Медина съобщи, че пакетът от помощи, който се чака да облагодетелства към милион фамилии, е станал вероятен, откакто б юджетният недостиг падна повече от предстоящото предходната година до 0,4%.

Поехме ангажимент към португалците, че ще поддържаме обществените финанси в ред, тъй като те ни разрешават да можем да помогнем на португалците. Ние разпределяме спомагателните доходи на португалците, разясни той.

Говорейки на конференция, той уточни, че държавното управление към момента разисква с производителите и търговците на дребно кои артикули би трябвало да бъдат в листата на главните хранителни артикули, които ще бъдат спестени от налога върху добавената стойност, който в този момент е 6%. Разходите за тази мярка за страната ще бъдат почти 410 милиона евро, сподели Медина.

Общите разноски включват също 140 милиона евро в поддръжка на фермерите, както и спомагателна месечна дотация от 30 евро за семейства с ниски приходи, плюс 15 евро на дете, и в допълнение нарастване от 1% на заплатите за повече от 740 000 чиновници в страната, чиито заплати са се повишили приблизително с 3,6% на 1 януари.

Инфлацията в Португалия се забави леко до 8,2% на годишна база през февруари , само че главната инфлация се форсира, движена от цените на непреработените хранителни артикули, като плодове и зеленчуци, които скочиха с 20,11%.
 Хиляди португалци стачкуваха против скъпия живот
Хиляди португалци стачкуваха против скъпия живот

Искат нарастване на приходите и надзор върху цените
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР