Правителството на Пекин обяви, че от 1 юли ще поеме

...
Правителството на Пекин обяви, че от 1 юли ще поеме
Коментари Харесай

Пекин ще плаща за инвитро като част от мерките за стимулиране на раждаемостта

Правителството на Пекин разгласи, че от 1 юли ще поеме заплащането на 16 типа технологии за асистирана репродукция, които са налични в здравната система на града, съобщи Ройтерс, базирайки се на публични китайски източници. Това е следващият ход на управляващите да подтикват раждаемостта в страната, която непрестанно спада.

Инвитро фертилизация, трансплантация на ембриони, заледяване и предпазване на сперма са някои от процедурите, които ще бъдат включени в главната застраховка, съобщи Ду Син, заместник-директор на Общинското здравно застрахователно бюро в Пекин.

Мярката идва, откакто Китай регистрира първия си спад на популацията от шест десетилетия. Броят на новородените падна до рекордно ниското равнище от 6,77 на 1000 души през предходната година и се чака да намалее още през 2023 година

Националната здравна комисия на Китай предишния август издаде и изпрати на провинциите насоки за реформиране на политиките за повдигане равнищата на раждаемостта.

Ляонин, провинция в североизточната част на Китай, още през май разгласи, че ще включва в медицинските застраховки технологии за асистирана репродукция от 1 юли.

Съобщението на Пекин идва и преди правосъдната присъда за Тереза Сю, неомъжена 35-годишна китайка, която съди държавна болница в Пекин за нарушение на правата й, като отхвърли да замрази яйцеклетките си, тъй като не е омъжена.

Загрижени за бързото застаряване на Китай, държавни съветници предложиха през март самотните и неомъжените дами да имат достъп до заледяване на яйцеклетки и инвитро оплождане (IVF), наред с други сходни услуги.

Трудно е за неомъжените дами в цялата страна да имат достъп до лекуване за неплодородие като инвитро оплождане и технологии за заледяване на яйцеклетки заради националното предписание, че би трябвало да са омъжени.

Някои частни клиники в провинции, като да вземем за пример в югозападната провинция Съчуан, към този момент са почнали да позволяват инвитро оплождане заради намаляващите раждания.

Либерализирането на асистираната репродукция в цялата страна може да отключи развой на все по-голямо търсене на такива услуги, считат специалисти в бранша. Те обаче предизвестяват, че това може да се окаже проблем, тъй като китайският пазар в действителност е най-големият в света, само че потенциалът на здравната система да отговори на толкоз огромно търсене е стеснен.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР