Правителството на Норвегия поднесе официалните си извинения на хомосексуалистите днес

...
Правителството на Норвегия поднесе официалните си извинения на хомосексуалистите днес
Коментари Харесай

Норвегия се извини на гейовете 50 години след декриминализацията на хомосексуалността в страната

Правителството на Норвегия сервира формалните си извинения на хомосексуалистите през днешния ден - в навечерието на 50-ата годишнина от декриминализацията на хомосексуалността в скандинавската страна, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Искам от името на норвежкото държавно управление да желая амнистия, тъй като гейовете бяха третирани като нарушители и бяха преследвани от норвежките управляващи ", сподели министър-председателят Юнас Гар Стьоре от лявата Работническа партия.

Според държавното управление 119 мъже са били наказани в Норвегия сред 1902 и 1950 година за секс с други мъже, според параграф от Наказателния кодекс, дефинитивно анулиран на 21 април 1972 година

" Когато хомосексуалността се наказваше със затвор, нейното криминализиране способства също за стигматизирането на хомосексуалистите в обществото. Законът имаше значима алегорична стойност и изложи хомосексуалистите на голям брой осъждания, дискриминация, клюки и изнудване ", написа в изказване на норвежкото държавно управление.

" Криминализацията и наказателното гонене на хора за техния полов живот, лекуването на клинично здрави хора, лишаването им от благоприятни условия за кариера и работа са съществени нарушавания на нашите полезности “, се отбелязва в текста.

Активисти за правата на хомосексуалистите приветстваха това публично опрощение, само че в същото време показаха области, където към момента има потребност от усъвършенстване. Сред препоръчаните от тях ограничения са отпадане на възбраната на лечението за промяна на пола, юридическо признание на третия пол и обезпечаване на достъп до грижи за транссексуалните.

" За доста от нас може да е прекомерно късно: ние знаем, че доста хора са живели и към момента живеят, белязани от стигма “, разяснява водачът на асоциацията Еф Ер И Инге Александър Йестванг по телевизия Те Фау 2.

Според отчет от 2020 година на Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните ( " Илга " ), хомосексуалността е неразрешена в 69 страни, в това число 11 страни, в които е наложено смъртно наказване.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР