Правителството на нидерландския премиер Марк Рюте се изправя пред вот

...
Правителството на нидерландския премиер Марк Рюте се изправя пред вот
Коментари Харесай

Фермери клатят стола на Рюте

Правителството на нидерландския министър председател Марк Рюте се изправя пред избор на съмнение поради проектите си за понижаване на азотните излъчвания във фермите, оповестява Ройтерс.

Това се случва три седмици, откакто то беше победено на локалните избори от протестна партия на фермери, която се опълчи на сходни съкращения.

Очаква се дясноцентристката коалиция на Рюте да оцелее при вота, защото нейните четири партии резервират едва болшинство в 150-местния парламент.

Ходът на опозицията обаче акцентира уязвимостта на държавното управление след изборите.

Опозиционните партии обявиха по време на парламентарния спор през днешния ден, че правителството на Рюте не е съумяло да предложи никакви безапелационни политики за справяне с азотните излъчвания, както и с други проблеми, като високата инфлация и имиграцията.

„ Поставете ползите на страната преди всичко и напуснете през днешния ден “, настоя Герт Вилдерс, водач на крайнодясната Партия на свободата.

Очаква се по-късно денем опозиционните партии да предложат избор на съмнение.

Кризата с азотните излъчвания зае централно място в дебата, защото засегна строителния бранш в страната - петата по величина стопанска система в еврозоната.

Азотните оксиди в нидерландските почва и вода са доста по-високи, в сравнение с разрешават разпоредбите на Европейския съюз, 

заради релативно огромния брой добитък и интензивното потребление на торове, което трансформира дребната страна в един от главните експортьори на селскостопански артикули в света.

Екологични организации завоюваха поредност от правосъдни каузи от 2019 година насам, принуждавайки държавното управление да ограничи азотните излъчвания и да резервира природата.

Правителството има за цел да понижи на половина азотните излъчвания до 2030 година, но до момента не може да реши по какъв начин да го реализира това. Причината е, че фермерите проведоха всеобщи митинги против тези проекти, които съгласно тях заплашват поминъка им и са несправедливи по отношение на тях.

В огромен потрес за политическия пейзаж на Нидерландия протестната партия на фермерите BBB (BoerBurgerBeweging - Гражданско придвижване на фермерите) се

очерта като безапелационен победител на локалните избори на 15 март. Тези резултати дефинират състава на Сената - горната камара на нидерландския парламент.

Правителството на Рюте, което сега извършва своя четвърти следващ мандат от 2010 година насам, означи спад на утвърждението си до 20%, което е най-ниското равнище от десетилетие.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР