Правителството на Нидерландия обяви контрол върху износа на машини за

...
Правителството на Нидерландия обяви контрол върху износа на машини за
Коментари Харесай

Нидерландия ще се присъедини към САЩ в ограничаването на износа на инструменти за производство на чипове за Китай

Правителството на Нидерландия разгласи надзор върху износа на машини за произвеждане на чипове за Китай, седмици откакто реализира съглашение със Съединени американски щати за въвеждане на ограничавания против страната. Новите правила ще надградят актуалните ограничавания, които не разрешават експорт на най-модерните артикули за азиатската страна.

В края на януари беше обявено, че Съединени американски щати са завършили двегодишните договаряния с Нидерландия и Япония, които се причислиха към Съединени американски щати в налагането на ограничавания върху износа на принадлежности за произвеждане на чипове за Китай. Съединени американски щати настояват, че това ще попречи на международния им противник да създава полупроводници за военни приложения, в това число суперкомпютри, моделиране на нуклеарни оръжия и хиперзвукови оръжия.

Нидерландия, където се намира колосът в производството на чипове ASML, стана първата от двете страни, която направи публично известие за новите си правила за експорт. На фирмите в Нидерландия към този момент е неразрешено да продават най-модерното си съоръжение за рискова ултравиолетова литография (EUV), което коства към 164 млн. $ за единица на китайски клиенти, защото не могат да получат лиценз за експорт от нидерландското държавно управление заради напън от страна на Съединени американски щати. Следващата стъпка ще бъде да се ограничи износът на по-стари принадлежности за дълбока ултравиолетова литография (DUV).

„ Предвид софтуерното развиване и геополитическия подтекст, държавното управление стигна до заключението, че за сред националната сигурност е належащо да се разшири съществуващият надзор върху износа на характерно индустриално съоръжение за полупроводници. “

пише министърът на външната търговия Лисие Шрайнемахер в писмо до нидерландските законодатели. В писмото не се показват нито Китай, нито ASML.

ASML разгласява изказване по отношение на идните ограничавания за експорт, които ще бъдат въведени преди лятото. В него написа, че компанията ще би трябвало да кандидатства за лицензи за експорт за доставките на най-модерните имерсионни DUV системи. Компанията не чака ограниченията да окажат значително влияние върху финансовите ѝ вероятности за тази година или върху по-дългосрочните сюжети.

ASML отбелязва, че контролът не се ползва за всички принадлежности за имерсионната литография, а единствено за тези, които са класифицирани като „ най-усъвършенствани “, макар че към момента не е получила спомагателна информация за това тъкмо определение. Това би означавало, че рестриктивните мерки за експорт на Нидерландия, свързани с чиповете, не са толкоз строги, колкото тези, наложени от Съединените щати. Не е ясно дали ASML към момента ще може да обслужва DUV машини на стойност 8,4 милиарда $, които е продала на китайски клиенти от 2014 година насам.

Сега Съединени американски щати ще чакат Япония да направи сходно изказване. Според някои източници това ще стане тази седмица, само че министърът на търговията на страната твърди, че към момента не са взети никакви решения.

Китайските компании за произвеждане на чипове се приготвят за новите ограничавания от страна на Нидерландия и Япония, като складират в хранилища съоръжение за произвеждане на чипове, съставни елементи, аварийни елементи и материали. Неотдавна стана ясно, че контролът върху износа има резултат: Вносът на чипове в Китай се е сринал с 27 % през първите два месеца на тази година, което е повече от общия спад за цялата 2022 година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР