Правителството на Нидерландия обмисля да прехвърли някои от излишните си

...
Правителството на Нидерландия обмисля да прехвърли някои от излишните си
Коментари Харесай

Мирчев: Нидерландия е готова да подари на България F-16, ако дадем нашите МиГ-29

Правителството на Нидерландия обмисля да трансферира някои от непотребните си F-16 насъюзник от НАТО, в случай че тойпредостави своите МиГ-29 на Украйна, пишат западни издания.

Според нидерландското изданиеEW Magazine Хага обмисля да даде непотребни изтребители F-16MLU на съдружници от НАТО в Източна Европа, с цел да могат те от своя страна да дарят изтребители МиГ-29 на Украйна.

Според порталът Aviacionline defensa един от основните претенденти би била иБългария, която възнамерява да пенсионира остарелите си МиГ-29 през 2023 година, а те в това време могат да се окажат по-полезни на Киев.

Припомня се, че България има интерес да наемеескадрила западни изтребители, с цел да обезпечи въздушната си защита до идването на първите осем мостри съвременни F-16 Block 70 през 2025 година

Излишните F-16 от Нидерландия може да се окажат на мястото на полските МиГ-ове. Според мнения могат да се предадат и нелетящи самолети, тъй като частите от тях може да са от изгода за начилните МиГ-ове в Украйна.

Отговорните лица са били осведомени поверително. В обявата се показва, че нидерланските депутати били осведомени за проектите на нидерланското държавно управление.За да стане тази договорка ефикасна, Вашингтон би трябвало да даде своето утвърждение, защото техниката е американска.

В обява във своя Facebook профила депутатът от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев написа, че„ Нидерландия е подготвена да подари на България самолети F-16, в случай че се съгласим да предоставим нашите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна. “

„ Сега остава служебното държавно управление да не губи време и да започва незабавно този развой, като показва, че в действителност мисли за модернизацията на армията ни, а не по какъв начин да обслужи Путин “, добавя той.

Малко по-късно във втори пост Мирчев декларира, че във връзка желанието на Нидерландия да подари на България самолети F-16, при даване на Украйна на наши МиГ-29 и СУ-25, той е задал съответни въпроси към МО и Министерство на външните работи за подхванатите от тях дейности, като чака да получиотговор от двете министерства до дни.

„ Модернизацията на армията ни би трябвало да е приоритет за всички политици, без значение от персоналните им желания, путинофилия или русофилия. Възможността да сменяем морално и механически остарелите руски самолети с съответни западни от съдружниците ни в НАТО, “ написа още депутатът от „ Демократична България “.

През август месец служебният боен министър Димитър Стоянов стартира договаряния с Полша за българските МиГ-29 в опит изтребителите да останат по-дълго време част от българските Военновъздушни сили. Той насочи предложение към Министерството на защитата да подписа контракт с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 за машините да останат в летателна валидност до 2025-2026 година

На 3 ноември българският парламент одобри решението България да изпрати оръжие на Украйна.

Със 175 от гласовете на ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи, „ Демократична България “ и „ Български напредък “, решението бе подкрепено. „ Против “ се оповестиха от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. По време на гласуванията от левицата издигнаха листове с надпис „ Не на оръжията! Мир “.

Дебатът за общ план на решение за оказване на военна помощ за Украйнапродължи повече от три часа.Проектът на решение е направен на взаимно съвещание на Комисията по защита и Комисията по външна политика. Той сплотява плановете за решения, импортирани от ПГ ГЕРБ-СДС и този на „ Демократична България “.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР