Правителството на Непал забранява самостоятелните изкачвания на най-весокия връх в

...
Правителството на Непал забранява самостоятелните изкачвания на най-весокия връх в
Коментари Харесай

Непал забрани самостоятелни изкачвания на Еверест

Правителството на Непал не разрешава независимите изкачвания на най-весокия връх в света Еверест (8848 м). Целта на управляващите е да се лимитират случаите и да се понижат смъртните случаи, предадоха агенците.

Според измененията непознатите алпинисти ще би трябвало да бъдат придружавани от локален гид. По този метод държавното управление в азиатската страна се надява да отвори повече благоприятни условия за работа на непалските планински водачи.

Новите правила засягат също хора с двойна ампутация и слепи алпинисти. Те ще могат да вършат опит за нанагорнище единствено при съществуването на годен медицински документ.

През тази година в опит за нанагорнище на Еверест са починали шестима души. Сред тях е и 85-годишният Мин Бахадур Шерхан, който опитва да си върне върха за най-възрастен човек, изкачил върха.

През 2006 година новозеландецът Марк Инглис, изгубил двата си крайници при случай в планината, стана първият планинар с двойна ампутация, достигнал върха.

Незрящият американец Ерик Вайхенмайер стъпи на Еверест през май 2001 година и по-късно стана първият планинар с нарушено зрение, изкачил най-високите върхове на всички континенти.

Новите правила са дискриминиращи, съобщи Хари Буда Багар, който е изгубил двата си крайници, само че мечтае да изкачи Еверест. " Правителството на Непал би трябвало да окуражава хората с увреждания да излизат от зоната си на комфорт, да учат себе си и да стигат до върха на опциите си, а не да им не разрешава да вършат неща ", написа Багар във " Facebook ".

От 1920 година общият брой на починалите на Еверест е над 200 души, като повече от 20% са умряли от остра планинска болест, а максимален е процентът на смъртните случаи поради лавина - 29%. Планинската болест се появява при неподготвени хора след смяна във височината. Симптомите включват главоболие, нервност, бодърствуване, намаляване, липса на вкус, гадене, интензивен пулс и дишане.

В Непал са осем от 14-те осемхилядника. Миналата година близо 450 алпинисти - 190 чужденци и 259 локални, са изкачили Еверест от южната му страна в Непал.

През май българинът Атанас Скатов изкачи Еверест за повторно.

Най-високият връх влиза в проектите за подчинение през 2018 година на Боян Петров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР