Правителството на Молдова падна днес след вот на недоверие заради

...
Правителството на Молдова падна днес след вот на недоверие заради
Коментари Харесай

Молдовското правителство падна заради избора на главен прокурор

Правителството на Молдова падна през днешния ден след избор на съмнение поради избора на основен прокурор. Вотът на съмнение бе утвърден с 63 гласа в 101-местния парламент.

Правителството на Санду бе резултат от мъчно основана коалиция сред нейния прозападен блок " Акум " ( " Сега " ) и проруската Партия на социалистите. Отношенията в обединението се утежниха поради промяната в процедурата за избор на основен прокурор. Санду, която пое премиерския пост през юни, имаше желанието да управлява номинирането на претендента за основен прокурор като част от обещаната битка против корупцията.

Това стана единствено пет месеца след образуването на кабинета на премиера Мая Санду и може да дестабилизира още повече някогашната руска република. Говорител на външнополитическата работа на Европейски Съюз съобщи, че сполучливият избор на съмнение против държавното управление в Молдова поради избора на основен прокурор е " обезпокоителен сигнал за процеса на промени в страната ".

Президентът на Молдова Игор Додон ще стартира на следващия ден съвещания за бързо сформиране на ново държавно управление. Ако договарянията попаднат в задънена улица, то президентът има желание да се намеси в обстановката, като предложи, по думите му, " аполитичен министър председател, експерт с екип от технократи ". Додон изрази безпокойство, че политическата рецесия в Молдова може да прерасне в социално-икономическа, в случай че не се подхващат бързи ограничения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР