Правителството на малцинството в Словакия е изправено пред труден ден

...
Правителството на малцинството в Словакия е изправено пред труден ден
Коментари Харесай

Словашкото правителство е изправено пред криза на доверие

Правителството на малцинството в Словакия е изправено пред сложен ден в Народното събрание във вторник, когато депутатите би трябвало да му гласоподават избор на съмнение, импортиран от опозицията , както и да одобрят бюджета за 2023 година, предава Ройтерс.

И двете гласувания по настрана биха могли да раздрусат раздробената дясноцентристка коалиция на премиера Едуард Хегер и гласуването се чака да бъде с неразбираем излаз поради самостоятелни депутати , които не са декларирали по какъв начин ще гласоподават във време на политически разтърсвания и битки.

Опозиционни групи - в това число тази, която напусна обединението на Хегер през септември, внесехо избор на съмнение, обвинявайки неговото държавно управление, че прави прекомерно малко, с цел да помогне на хората да се оправят с възходящите разноски за сила.

Анализатори споделиха, че всяка смяна в държавното управление може да повлияе на поддръжката за прилежаща Украйна, изключително в случай че победи лявата съпротива, която подлага на критика даването на Киев на военно съоръжение.

Гласуването на бюджета в началото беше планувано за петък, само че забавянето на дебатите го измести в същия ден като вота за съмнение, каза председателят на Народното събрание в петък.

Новинарският канал TA3 заяви, че 75 депутати в 150-местния парламент са подготвени да смъкват държавното управление при вота на съмнение, единствено един глас към този момент не доближава за тази цел .

Няколко партии упорстват за избори следващата година, преди постоянните през февруари 2024 година, в случай че кабинетът падне, или като цена за запазването му на власт до тогава.

Ако държавното управление загуби вота на съмнение, то ще остане на поста, до момента в който президентът Зузана Чапутова не назначи различен кабинет, само че пълномощията му ще бъдат лимитирани. Това може да ограничи напъните му да помогне на хората, наранени от внезапно растящите сметки за сила.

Неуспехът да утвърди държавния бюджет за 2023 година може да има сходен резултат, тъй като държавното управление ще бъде насила да вкара краткотраен бюджет с предели на разноските.

В проектобюджета, който сега съдържа помощ на стойност 6 милиарда евро за семействата, наранени от високите цени на силата, дефицитът е 6,4% от брутния вътрешен артикул.
 Германия основава център за поддръжка на военна техника в Словакия
Германия основава център за поддръжка на военна техника в Словакия

Там ще се ремонтира оръжието, изпращано на Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР