Правителството на Макрон е изправено пред няколко искания за вот

...
Правителството на Макрон е изправено пред няколко искания за вот
Коментари Харесай

Макрон изправен пред вот на недоверие и възможен крах на правителството

Правителството на Макрон е изправено пред няколко претенции за избор на съмнение в Националното заседание, откакто предходната седмица наложи приемането на спорен законопроект за пенсионната промяна.

През уикенда огромните градове бяха наводнени от протестиращи, откакто държавното управление се базира на спорен закон, с цел да одобри законопроекта си за пенсионна промяна, който евентуално ще разпали обществени безредици. Тази седмица протестни дейности ще нарушат работата на публичния превоз, рафинериите, университетите и събирането на боклуци, защото синдикатите се надяват да принудят държавното управление да отдръпна промяната.

В събота в Париж бяха осъществени над 100 ареста, откакто проява на няколко хиляди протестиращи против промяната мина в принуждение.

573-те членове на френското Национално заседание ще гласоподават два вота на съмнение, които могат да доведат до оставката на министър-председателя Елизабет Борн и нейното държавно управление. Френският президент не е заставен да подаде оставка при положение на проваляне, само че подобен избор на съмнение би довел Макрон до дълбока политическа рецесия.

В събота Бруно Льо Мер, министър на финансите, акцентира значимостта на промяната и прикани депутатите да бъдат виновни в изявление за „ Ле Паризиен “.

" Няма да има болшинство, което да смъкна държавното управление, само че това ще бъде моментът на истината, дали е добра концепция да свалим държавното управление и да предизвикаме политически вълнения поради пенсионните промени? Отговорът е изрично не ", добави той.

Реформата на Макрон цели да усили възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и да удължи вноските за цялостна пенсия, с цел да балансира сметките на пенсионната система. Реформата е крайъгълен камък на втория мандат на Макрон и в случай че не бъде призната, това ще се отрази на останалата част от мандата му, заяви POLITICO.

На фона на гнева и недоволството в Народното събрание неговият министър-председател Борн разгласи в четвъртък, че държавното управление ще се позове на конституционния член 49.3, с цел да одобри закона без гласоподаване, с което постави завършек на седмици на разгорещени диспути. Позоваването на член 49.3 обаче разрешава на депутатите да предложат избор на съмнение в границите на 24 часа.

" Ренесанс " на Макрон загуби болшинството в Националното заседание на парламентарните избори предходната година и през последните месеци се сблъска с голям брой оферти за избор на съмнение. Със задълбочаването на раздорите във Франция няколко опозиционни партии за първи път внесоха дружно избор на съмнение.

В петък центристка опозиционна група внесе междупартийно предложение, подкрепено от леви партии, което евентуално ще получи поддръжка и от крайнодясното Национално обединяване.

" Гласуването на това предложение ще ни даде опция да сложим почетен завършек на дълбоката политическа рецесия ", съобщи центристкият народен представител Бертран Паншер при внасянето на предлагането.

Опонентите на Макрон се нуждаят от поддръжката на 287 депутати, с цел да одобряват предлагането, което е малко евентуално да се случи поради дълбокото политическо разделяне в Народното събрание. Националното заседание е разграничено сред обединението " Ренесанс " на Макрон, крайнодясното Национално обединяване и лявата коалиция " Нюз ".

Освен че ще получи поддръжката и на левицата, и на крайната десница, предлагането ще се нуждае и от поддръжката на 27-те консерватори на Републиканците, с цел да бъде признато. Според неизвестен закостенял народен представител обаче единствено 10 от тях възнамеряват да гласоподават за предлагането.

Депутатите ще гласоподават и по втория избор на съмнение, импортиран от Националното обединяване, за който се счита, че евентуално няма да успее.

Ако държавното управление оцелее след гласуването, то въпреки всичко ще се сблъска с митинги тази седмица и евентуално с още обществени безредици. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР