Правителството на Куба, което изпитва недостиг на пари, обяви, че

...
Правителството на Куба, което изпитва недостиг на пари, обяви, че
Коментари Харесай

Куба повишава цените на горивата с над 500%

Правителството на Куба, което изпитва дефицит на пари, разгласи, че от 1 февруари цените на горивата ще се покачат с повече от 500%, което е част от поредност стопански ограничения, ориентирани към понижаване на недостига, съобщи Агенция Франс Прес.


Цената на литър елементарен бензин ще се увеличи от 25 песос (20 щатски цента) на 132 песос, а цената на премиум бензина ще скочи от 30 на 156 песос, съобщи министърът на финансите и цените Владимир Регейро по държавната телевизия.

Властите също по този начин обявиха, че туристите в закъсалата островна страна ще заплащат за горивото в задгранична валута.

Правителството на Куба, което субсидира съвсем всички артикули и услуги от първа нужда, разгласи в края на декември серия от ограничения, целящи да понижат недостига в миг на тежка икономическа рецесия в цялата страна.

Според формалните оценки кубинската стопанска система се е свила с два % през 2023 година, а инфлацията е достигнала 30 %.

В края на предишния месец министърът на стопанската система Алехандро Гил призна, че държавното управление към този момент не може да продава горива на " субсидирани " цени, защото ръководената от комунистите страна изпитва дефицит на задгранична валута и към момента е подложена на наказателното десетилетно ембарго на Съединени американски щати.

" Страната не може да поддържа цената на горивата, която е най-евтината в света спрямо цените в други страни ", съобщи Гил.

Кубинският бензин е " доста на ниска цена, само че в случай че го съпоставим със заплатите в страната, бензинът е доста безценен ", съобщи пред Агенция Франс Прес икономистът Еверлени Перес, като добави, че новата ценова конструкция ще засегне " цялото общество ".

Правителството разгласи и 25% нарастване на цените на електрическата енергия за огромните консуматори в жилищните региони, както и покачване на разноските за природен газ.

То също по този начин съобщи, че Централната банка изследва евентуален нов обменен курс по отношение на $. От 2021 година насам песото е било девалвирано два пъти.

Островът с население от 11 млн. души претърпява най-тежката си икономическа рецесия след разпадането на руския блок през 90-те години на предишния век, дължаща се на последствията от пандемията, стягането на американските наказания през последните години и структурната уязвимост. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР