Правителството на Косово обяви, че ще кандидатства за членство в

...
Правителството на Косово обяви, че ще кандидатства за членство в
Коментари Харесай

Косово се надява на членство в Съвета на Европа след напускането на Русия

Правителството на Косово разгласи, че ще кандидатства за участие в Съвета на Европа, употребявайки опцията, откакто Русия напусна организацията в средата на март, оповестява " Ройтерс ".

часове преди гласуването за изключването й от него на 15 март - три седмици след началото на нашествието й в Украйна.

Приемането в организацията изисква приемането на 2/3 от гласовете на членовете, а защото Русия не признава Косово като самостоятелна страна, съществуваше риск всяко предходно кандидатстване да се провали.

Косово твърди, че сега има задоволително поддръжка от 46-членната организация, с цел да бъде призната. По тази причина държавното управление е наредило на външното министерство да стартира процедури за участие.
 Русия напуща Съвета на Европа Обновена
Русия напуща Съвета на Европа

Русия се отдръпва и от Съда в Страсбург

С поддръжката на западните страни Косово разгласи самостоятелност през 2008 година - съвсем десетилетие след края на войната сред етническите албанци и сръбските сили през 1999 година

Косово е приета за страна от повече от 110 страни, само че към момента не е член на Организация на обединените нации поради възражения от Сърбия и Русия.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че страната му ще реагира остро, в случай че Косово кандидатства за участие в Съвета на Европа , и свика незабавно съвещание на Съвета за национална сигурност.

Съветът на Европа сътвори Европейската спогодба за правата на индивида и оказа помощ на източноевропейските народи да демократизират своите политически системи след краха на комунизма.

Той се застъпва за свободата на изложение и свободата на медиите, свободата на събранията, равенството и отбраната на малцинствата.
 Вучич: Сърбия е под напън да признае Косово поради Путин
Вучич: Сърбия е под напън да признае Косово поради Путин

Двете страни обтегнаха връзки поради изказванията на съветския президент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР