Правителството на Колумбия издаде дългоочаквано публично извинение за извънсъдебните убийства

...
Правителството на Колумбия издаде дългоочаквано публично извинение за извънсъдебните убийства
Коментари Харесай

Правителството на Колумбия издаде дългоочаквано извинение за извънсъдебни убийства по време на въоръжен конфликт

Правителството на Колумбия издаде дълго чакано обществено опрощение за извънсъдебните убийства на 19 цивилни, които бяха убити от военните и регистрирани като размирен бойци по време на един от най-жестоките интервали на гражданската война в нацията

От Associated Press, 3 октомври 2023 година, 21:15

БОГОТА, Колумбия - - Правителството на Колумбия издаде дълго чакано обществено опрощение във вторник за извънсъдебните убийства на 19 цивилни, които бяха убити от военните и регистрирани като бунтовници по време на един от най-жестоките интервали на гражданската война в нацията.

Извинението идва, когато колумбийското държавно управление се пробва да се поправи с общностите, наранени от десетилетия въоръжен спор, и да посредничи за мирни съглашения с размирен групи, които към момента се бият с военните в селските региони макар мирното съглашение от 2016 година държавно управление и най-голямата бунтовническа група в нацията.

„ Тези (убийства) в никакъв случай не трябваше да се случват “, сподели министърът на защитата Иван Веласкес на събитие пред Конгреса на нацията участваха родственици на жертвите.

„ Молим ви да ни простите за тези закононарушения, които ни засрамват пред света “, сподели Веласкес в тирада. Убийствата са осъществени сред 2004 и 2008 година, когато колумбийската войска ускори акцията си против Революционните въоръжени сили на Колумбия - бунтовническата група, която подписа мир с държавното управление през 2016 година

В убийствата са взели участие млади мъже от небогати квартали, които са били примамвани от домовете си с подправени обещания за работа в други елементи на страната. След като дойдоха на местоназначението си, жертвите бяха убити от бойци, които обличаха труповете им в камуфлаж или поставяха оръжия до телата им и ги представяха на началниците си като бунтовници, убити в борба, с цел да си обезпечат покачвания и отмора.

Съдилищата в Колумбия подреждат на държавното управление да се извини за тези случаи – известни тук като „ подправени позитивни резултати “ – от 2015 година, като част от набор от ограничения за обезщетение, които включваше и присъди затвор за някои от забърканите бойци и офицери.

Но администрациите на президентите Хуан Мануел Сантос и Иван Дуке бяха заобиколили заповедите да се извинят обществено защото те не бяха склонни да признаят, че по време на въоръжения спор на нацията военните са направили военни закононарушения, които са също толкоз съществени, колкото и тези, осъществени от размирен групи, сподели Химена Санчес, специалист по Колумбия във Вашингтонския офис за Латинска Америка - правозащитна група.

Санчес сподели, че неотдавна определеното държавно управление на Густаво Петро, ​​първия ляв президент на Колумбия, е било по-склонно да си сътрудничи с следствията на военни закононарушения, в това число тези, подхванати от Специалните Юрисдикция за мир, система за преходно правораздаване, основана от мирното съглашение от 2016 година

„ Това е извънредно значимо за фамилиите на жертвите “, сподели Санчес. „ Тези членове на фамилията трябваше да се оправят със стигмата, че се допуска, че са членове на фамилии на партизани. “

Според Специалната пълномощия за мир, колумбийските военни са направили минимум 6402 извънсъдебни убийства сред 2002 година и 2008 година, защото командирите оказват напън върху войските си да обезпечат повече резултати на бойното поле и слагат акцент върху увеличението на броя на вражеските жертви.

The мирният арбитражен съд неотдавна упрекна някогашен пълководец на колумбийската войска за убийствата на 130 цивилни сред 2002 и 2003 година в провинция Антиокия.

На събитието във вторник майките, сестрите, синовете и дъщерите на 19-те жертви бяха поканени да приказват.

Мнозина носеха фотоси на жертвите и носеха тениски с техните имена.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Докато роднините благодариха на Веласкес, министъра на защитата, за наличието на събитието и извиненията, множеството споделиха, че не са подготвени да простят.

И те споделиха, че тези, които би трябвало да им се извинят, са политиците, които ръководеха Колумбия, когато се случиха убийствата на техните родственици, в това число Сантос, който беше министър на защитата на Колумбия сред 2006 и 2009 година

„ Сантос би трябвало да е този, който демонстрира лицето си тук и желае амнистия “, сподели Флоринда Ернандес, чийто наследник Елкин Густаво Ернандес беше погубен от военните през януари 2008 година „ Не желаеме това да се случи още веднъж и към момента търсим правдивост за убийствата на толкоз доста хора. “

Публичното опрощение идва като държавното управление на Колумбия опити за ходатайство в мирни покупко-продажби с останалите размирен групи в нацията.

Елизабет Дикинсън, колумбийски анализатор в International Crisis Group, сподели решението на държавното управление да се извини за извънсъдебни убийства оказва помощ на военните да изградят доверие с общности, които са били наранени от нарушавания на човешките права.

„ Ако успеем да реализираме съглашение с която и да е група, какво ще бъде от основно значение за (поддържайте) това е доверието, което силите за сигурност имат с цивилното население “, сподели Дикинсън.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР