Правителството на китайския град Шанхай съобщи, че прекъсва официалните си

...
Правителството на китайския град Шанхай съобщи, че прекъсва официалните си
Коментари Харесай

Шанхай прекъсна връзките си с Прага

Правителството на китайския град Шанхай заяви, че прекъсва формалните си контакти с Прага, откакто чешката столица подписа съглашение за побратимяване с тайванската столица Тайпе, осведоми " Ройтерс ".

Това е следващата мярка, която ускорява дипломатическото напрежение сред Китай и Чехия.

Преди няколко месеца Прага предприе дейности за преустановяване побратимяването с Пекин.

Кметът на Прага отхвърли да изгони тайвански посланик от конференция по искане на китайски представител. Освен това той взе решение да издигне тибетското знаме над кметството, с цел да подчертае казуса с човешките права в китайската провинция.

Заради обтегнатите връзки китайски вложения за милиарди долари в Чехия не бяха материализирани.

Тайван е най-чувствителният дипломатически въпрос за Китай. Пекин ускори натиска върху непознати държавни управления да одобряват позицията на Китай, че Тайван е китайска провинция.

В понеделник кметовете на Прага и Тайпе подписаха съглашение за побратимяване в чешката столица. Те също подписаха съглашение за културен продан и туризъм.

В отговор на това държавното управление в Шанхай разгласи в известие, че държавното управление в Прага е направило доста неправилни стъпки по съществени китайски въпроси като Тайван. Подчертава се, че чехите се намесват във вътрешната политика на Китай и обществено оспорват правилото " един Китай ". Шанхайските управляващи и китайците отхвърлят това и показват опозицията си.

След като изчезват верните " политически предпоставки ", Шанхай неотложно приключва всички контакти с Прага, се добавя в известието.

Китай е изключително разгневен, откакто президентът на Тайван Цай Ингвен беше избрана отново през уикенда.

Кметът на Тайван не е покровител на публична самостоятелност на Тайван. Той посети Шанхай предходната година и разгласи, че двете страни на Тайванския пролив са част от " едно семейство ". Кметът на столицата на Тайван се чака да се кандидатира за президент през 2024 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР