Правителството на Кирил Петков, което обяви, че ще работи за

...
Правителството на Кирил Петков, което обяви, че ще работи за
Коментари Харесай

Бучковски: Ветото над РСМ направи мечешка услуга на България

Правителството на Кирил Петков, което разгласи, че ще работи за бъдещето, а не за предишното, провокира раздразнителност в България. Той беше атакуван и от националисти в България, само че с право изгуби благосклонностите си в Северна Македония. Това съобщи някогашният специфичен представител на РСМ за договарянията с България професор Владо Бучковски за " Слободен щемпел ".

Той означи, че българският министър председател е попаднал в клопката на българските националисти. " С нежеланието да остави националистите да водят историята към възможен компромис с Македония, той бе подложен на напън от локалната ни общност. Загуби част от благосклонностите, тъй като всички вярвахме, че неговият метод е верен път за нас за реализиране на стабилно решение ", разяснява той във връзка откриването на в Битоля.

По негови думи в София има повече раздразнителност, в сравнение с в Скопие.
 Ковачевски: Българската делегация в Битоля още веднъж разпали езика на омразата
Ковачевски: Българската делегация в Битоля още веднъж разпали езика на омразата

Делегацията ни върнала мемоари за към този момент отминали времена

" Търсим точки, които могат да ни свържат. И двете страни са насърчени от Европейски Съюз, че в този момент е моментът за реализиране на съглашение, само че като че ли няма въодушевление ", означи той и добави, че македонците би трябвало да изискат гаранции за отбрана на самоличността и това би трябвало да бъде надграждане на съглашението за другарство.

Относно опцията Бучковски уточни, че сигурно ще го направи, тъй като въпросът не е единствено сред България и Северна Македония, само че се отнася и до Европейски Съюз.

Отношенията сред двете държавни управления са на нужното равнище, само че не могат да имат нужния резултат, когато в България има външен министър, който упреква Петков, че преследва обособен дневен ред от този на държавното управление, съобщи Бучковски и акцентира, че българското общество към момента не е готово да поддържа повдигането на ветото.

" Въпросите за персони и събития, които ни свързват, са най-противоречивите точки, които държат взаимния спор замразен и това трябваше да се чака през цялото време. Ветото направи мечешка услуга на България, която загуби водачеството си посредством усилване на речта на омразата " , посочи той и добави, че договарянията сред двете държавни управления би трябвало да бъдат по-прозрачни.
 РСМ непреклонна: Без българи в Конституцията преди началото на договарянията с Европейски Съюз
РСМ непреклонна: Без българи в Конституцията преди началото на договарянията с Европейски Съюз

Топката е в полето на България, счита Буяр Османи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР