Правителството на Кирил Петков е първото от 2009 г. насам,

...
Правителството на Кирил Петков е първото от 2009 г. насам,
Коментари Харесай

„Алфа рисърч“: Кабинетът „Петков“ – първият от 2009 г. с по-високо доверие от недоверие


Правителството на Кирил Петков е първото от 2009 година насам, което е с по-високо доверие от съмнение.

Това сочат данните на „ Алфа рисърч “ от национално представително изследване, част от регулярния мониторинг на организацията. То е извършено сред 6 и 14 февруари измежду 1060 души и е осъществено със лични средства.

Кабинетът „ Петков “ започва с 35% позитивни против 23% негативни оценки.

Премиерът Кирил Петков също стартира мандата си с преобладаващо утвърждение от 39% против 21% отрицание – обстановка, която за финален път е следена още веднъж през 2009 година в отношението към тогавашния министър председател Бойко Борисов.

Оценка на активността на държавното управление

Два месеца след съставяне на ръководещото болшинство обаче се следят и първите основни разминавания в отношението на симпатизантите на съдружните партии към държавното управление.

Най-висока поддръжка за него декларират гласоподавателите на „ Продължаваме промяната “ - 66% и те са на практика единствените, които нямат рецензии към кабинета.

Одобрението спада до 50% измежду симпатизантите на Българска социалистическа партия, а измежду тези на " ИТН " (ИТН) и „ Демократична България “ (ДБ) е в границите на 33-36%. Резултатите демонстрират още, че най-интересуващите се от политика гласоподаватели, информиращи се с изключение на от малкия екран и от радиа, печатни и онлайн медии - са още по-критични с 29% доверие и 32% съмнение към кабинета.

Ключов за поляризацията на оценките в този ранен стадий е скептицизмът към действителното реализиране на декларирания нов модел на ръководство, означават социолозите. „ Алфа рисърч “ е задала същите въпроси, както и при встъпването в служба на държавното управление на Борисов през 2009 година Единият е дали държавното управление е формирано главно от способени хора и експерти, или не. 65% са считали за експерти министрите от първия кабинет на Борисов, а в този момент тази позиция споделят 39%.

Другият въпрос е дали държавното управление приключва практиката за облагодетелстване на близки до властта лица и кръгове. 51% са били оптимисти по този въпрос през 2009 година, а в този момент - 34%.

На въпроса дали държавното управление ще проработи по-добре през идната година, заем на доверие за оптимизация на работата на кабинета „ Борисов 1 “ са дали 57% от интервюираните, а на кабинета Петков – 42%.

Оценка на активността на Народното събрание

След два несполучливи Народното събрание актуалното 47-о Народно заседание стартира с идентично утвърждение като всички останали след 2009 година, установяват социолозите. 18% правят оценка позитивно активността му против 29% - негативно. Мнозинството от 53% към момента нямат съответни усещания.

Оценка на активността на президента

Според данните президентът Румен Радев стартира втория си мандат с 51% доверие против 23% съмнение. Той резервира позициите си на най-рейтинговата институция, като черпи поддръжка от три съществени групи симпатизанти - на Политическа партия - 78%, Българска социалистическа партия - 91% и Има Такъв Народ - 67%.

Равнището на утвърждение за президента измежду електоратите на ръководещите партии доста надвишава поддръжката за личното им държавно управление. Единствено изключение вършат последователите на Демократична България, измежду които доверието и в държавното управление, и в президента е еднообразно и като предписание по-слабо – 36-38%.

Към този миг, въпреки и различията по тематиката Северна Македония, промените в „ Булгаргаз “, методите за противопоставяне на корупцията и прочие да са много спестовно изразени обществено, тезите на Радев се употребяват с три пъти по-силен отзив. 34% от интервюираните ги споделят, в сравнение с тези на премиера Петков - едвам 12% застават на негова страна при съществуване на разминаване с Радев, показват от " Алфа рисърч ". 26%, главно последователи на парламентарната съпротива, не споделят тезите на нито един от двамата.

Сред съдружните сътрудници по-близо до позициите на Радев стоят симпатизантите на Българска социалистическа партия - 71%, Има Такъв Народ - 44%, даже и на Политическа партия - 38% от тях, против 26% за Кирил Петков. Единствено тези на Демократична България са по-близки до причините и дейностите на Петков, в сравнение с до тези на Радев - 33%:17%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР