Правителството на Канада ще предостави на Международната агенция за атомна

...
Правителството на Канада ще предостави на Международната агенция за атомна
Коментари Харесай

Канада ще даде 1,2 млн. долара за ядрената сделка с Иран

Правителството на Канада ще даде на Международната организация за атомна сила (МААЕ) на 1,2 милиона щатски $ за нуклеарната договорка с Иран. Това заяви в канадският външен министър Кристия Фрийланд,предаде БГНЕС.
" Имам удоволствието да оповестя, че Канада ще даде 1,5 млн. $ на МААЕ за работата по наблюдаване на нуклеарната стратегия на Иран. Сделката с Техеран е значим инструмент за обезпечаване на по-голяма районна и световна сигурност. Неслучайно до този миг сме дали над 9,2 милиона щатски $ по това перо “, изясни тя.
Припомняме, че петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати, Франция) и Германия се споразумяха с Иран зацялостен проект за взаимни дейности, ориентиран към прекъсване на нуклеарната стратегия на Техеран през юли 2015 година Това съглашение планува премахването на глобите, наложени от Иран от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Европейски Съюз, а в подмяна на това азиатската страна даде обещание да ограничи нуклеарните си действия, поставяйки ги под интернационалния надзор. Сделката влезе в стадия на осъществяване през януари 2016 година В момента обаче съглашението се намира в сериозен миг.
По-рано през днешния ден президентът Доналд Тръмп разгласи, че американската администрация е подготвена да излезе във всеки един миг от иранското съглашение, в случай че не успее да контракти нови условия по него.
„ В случай, че на нас не ни се отдаде опция да достигнем до решение…, действието на съглашението ще бъде прекъснато. То се намира под непрекъснато преразглеждане “, сподели президентът и добави, че решението за излизането от контракта може да бъде взето във всеки един миг.
Позицията на Съединени американски щати обаче беше посрещната с отрицание от Германия, Франция, Русия, Англия, които отхвърлиха да поддържат тактиката на Тръмп. За момента от групата „ 5+1 “ само Китай не е излязъл с публично мнение по въпроса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР