Правителството на Индия реши да привлече консорциум от мозъчни тръстове,

...
Правителството на Индия реши да привлече консорциум от мозъчни тръстове,
Коментари Харесай

БРИКС: Може ли да има обща валута на съюза, без участието на Китай?

Правителството на Индия реши да притегли консорциум от мозъчни тръстове, които да проучат предлагането за обща валута сред страните от групата БРИКС.

Обсъждането ще се концентрира върху опцията за основаване на валутен механизъм, който да е общ за Индия и Русия, само че да не включва Китай. Високопоставени държавни чиновници дефинират този ход като важен в очакване на идната среща на върха в Казан.

През юли предходната година индийският министър на външните работи С. Джайшанкар недвусмислено отхвърли всевъзможни хрумвания за това, че Индия ще се занимава с такова предложение за обща валута, като уточни ясни аргументи. Страната изрично се опълчва на концепцията за обща валута с Китай заради враждебната позиция, която Пекин е заел в политически и стопански проект – позиция, която с времето единствено се затвърждава.

Въпреки че опасенията на Индия остават непроменени, Русия стартира полемики с Индия по отношение на нуждата от обща валута, най-много с цел да смекчи последствията от глобите, наложени на Индия.

За да придобие визия по въпроса, индийското държавно управление се е обърнало към Резервната банка на Индия (РБИ) с молба за нейната позиция. Както е известно, РБИ е предложила изцяло изследване на въпросите, преди да предложи какъвто и да е съвет – предложение, което държавното управление е взело под внимание. Вследствие на това се поставят старания за ангажиране на влиятелен интернационален мозъчен концерн, за предпочитане от Глобалния юг, който да проучва всички съответни аспекти.

За разлика от други стопански въпроси, индийското държавно управление избира да не търси подпомагане от многостранни организации като Световната банка или Азиатската банка за развиване, поради преобладаващото въздействие на Китай в тях.

Проучването е на път да даде на индийското държавно управление лостове за въздействие в полемиките му с Русия по отношение на вноса на недопечен нефт и други минерали. Предложението за обща валута в началото беше показано през април 2023 година от Бабаков Александър Михайлович, заместник-председател на Държавната дума. Той уточни, че Русия, в съдействие с страните от БРИКС и няколко африкански страни, обмисля основаването на нова валута, която да се опълчи на хегемонията на щатския $.

 

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР