„Правителството на „Има такъв народ“ ще прилича на домоуправител в

„Правителството на „Има такъв народ“ ще прилича на домоуправител в ...

Правителството на ИТН ще е като домоуправител


„Правителството на „Има такъв народ“ ще прилича на домоуправител в българска жилищна сграда. Знаем, че рядко домоуправителят имат голяма власт. Как ще функционира входът зависи не толкова от фигурата и тежестта на домоуправителя, колкото от добросъвестността на живеещите във входа.“ Това каза преподавателят по политически комуникации доц. Иво Инджов пред БНР. Винаги има такива, които могат да саботират домоуправителя, допълни той.Още по темата28 юли 2021 22:3913528 юли 2021 17:009528 юли 2021 11:2261

Инджов смята, че бъдещият премиер ще бъде „непартийна фигура, добър експерт в своята сфера, владеещ чужди езици, но ще се търси фигура, която да се ползва с по-висока политическа и обществена подкрепа“.

Според Инджов преговорите около бъдещото управление не са забуксували, а са преминали в по-трудна фаза, защото в началото на всички преговори се изчистват по-лесните за решаване въпроси.

Служебният премиер и президентът си представят по малко по-различен начин взаимодействието между партиите, които ще подкрепят правителството, отбеляза Иво Инджов.

„Те говорят за коалиция. ИТН бяга като дявол от тамян от такава конструкция. Може би, за да излязат от тази ситуация, от ДБ и ИБГНИ предлагат индивидуални споразумения с ИТН,“ смята експертът.

От ИТН искат да им се чуе тежката дума и да обявят състав на правителство, чиито министри да не са зависими от останалите партньори, смята доц. Инджов. „Това ще е препъникамъкът, може да стане препъникамък.“

„Надали можем да очакваме изцяло новото правителство с мандата на ИТН да копира политиката на служебния кабинет, но в интерес на България и на обществените очаквания е да има поне една добра степен на приемственост“, коментира Иво Инджов.

Преподавателят е скептик, че либералната философия, която бе лансирана в икономическата сфера при представянето на първия кабинет от Слави Трифонов, ще бъде изцяло ревизирана.

„Надали ИТН, независимо от спекулациите за задкулисни връзки с ДПС, би дръзнал да направи политическия си прощъпулник в управлението с такова голямо бреме на гърба. До последния момент ще се търсят компромиси и ще се сформира правителство, което да реши няколко основни задачи, да отпуши реформата в няколко водещи политически сфери и… докъдето изкара,“ смята доц. Инджов.

По публикацията работи:

Източник: dnes.bg