Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред вот

...
Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред вот
Коментари Харесай

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис се изправя пред избор на съмнение през днешния ден, оповестява " Ройтерс ".

Причината е информация в медиите, че са манипулирани доказателства за, при която починаха 57 души.

По-рано тази седмица левите против консервативното държавно управление. Те го упрекнаха, че се " пробва да скрие истината " , откакто товарен и пътнически трен се сблъскаха челно в Централна Гърция - най-тежкият жп случай в историята на страната.

Правителството отхвърля да е правило нередности и се чака да оцелее при вота поради болшинството на неговата партия. Предложението обаче акцентира какъв брой доста хора, която разкри по какъв начин десетилетия занемаряване и неприятно ръководство са заплашили сигурността на железниците. Експертите настояват, че от случая насам съвсем няма смяна в подобряването на стандартите.
 Гръцката съпротива внесе избор на съмнение против Мицотакис
Гръцката съпротива внесе избор на съмнение против Мицотакис

Заради жп злополуката преди година, която умъртви към 60 души

" Като всеки гръцки жител, ние желаеме да знаем истината ", съобщи водачът на лявоцентристката партия ПАСОК Никос Андрулакис пред Народното събрание.

Води се правосъдно разследване, което се чака да завърши през идващите месеци. Властите повдигнаха обвинявания против десетки хора за злополуката, в това число шеф гара, който е в ареста в очакване на правосъден развой.

В събота гръцки вестник заяви, че запис на разговор сред началника на гарата и машиниста, изминал в медиите часове след злополуката, е бил манипулиран , тъй че човешка неточност, а не систематични проблеми в железопътната мрежа да наподобява като причина за нещастието.

Разследващите, наети от родственици на жертвите, настояват и че бързото унищожаване на изгорелите вагони от мястото на злополуката и полагането на трошляк може да са унищожили доказателства. Гърция не разполагаше с работещ народен орган за следствие на сходни произшествия по време на злополуката.

Роднините на жертвите започнаха петиция за смяна на дългогодишни правила, които пазят политиците от правосъдно гонене. Досега те са събрали над 1,3 милиона подписа.

Партията на Мицотакис " Нова народна власт ", която води в изследванията на публичното мнение, твърди, че опозицията употребява случая, с цел да натрупа политически дивиденти. Министърът на правораздаването Джордж Флоридис назова обвиняванията " акция от неистини и измами ".
 Година след най-смъртоносната жп злополука в Гърция остават доста незнайни
Година след най-смъртоносната жп злополука в Гърция остават доста незнайни

В цялата страна се организират протести
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР