Правителството на Франция повежда безмилостна по думите на премиера борба

...
Правителството на Франция повежда безмилостна по думите на премиера борба
Коментари Харесай

Във Франция обявиха безмилостна борба с тормоза в училище

Правителството на Франция повежда " безмилостна " по думите на премиера битка с издевателството в учебно заведение. Министър-председателят Елизабет Борн я разгласи за безспорен приоритет. Страната беше шокирана от самоубийството напролет на 13-годишно момиче в Па дьо Кале поради принуждение от негови връстници, както и други трагични случаи.

Тормозът в учебно заведение във Франция към този момент е закононарушение, съгласно закон, признат предходната година, в този момент ограниченията стават още по - амбициозни и всеобхватни.



Зад усмивката на 22-годишната Ан Лиз се крие цели седем години тормоз в парижка гимназия.

" Получавах бележки ти си дебела, ти си мръсница ", описа тя.

Момичето споделя с майка си и тя се обръща към управата на учебното заведение, само че нямало реакция от тяхна страна. Тормозът продължава и се стига даже до физическа кавга с девойката, която получава удари и закани да бъде изгорена със запалка. В последна сметка хулиганите са изключени.

След серия сходни трагични случаи в последните месеци, някои от които приключват със самоубийство, френското държавно управление показа проект за битка с този феномен със застрашителни мащаби.

" За да не се остави нещо сходно да се размине, сезирането на прокурор ще бъде систематично при положение на сигнал за торомоз. Това ще става посредством платформа сред образованието и правораздаването ", сподели Елизабет Борн, министър-председател на Франция.

Мишена на предстоящ закон, който се написа сега, ще е и тормозът в обществените мрежи.

" Ще засилим наказванията против кибертормоза. Ще бъде допустима конфискация на телефони и изключване на възпитаници от обществените медии. Тези разпореждания сега се дискутират в Народното събрание в границите на закон за регулация и обезопасяване на цифровото пространство ", увери Борн.

Вземат се ограничения и на друго равнище - специфични телефони за недоволства, работа със самите възпитаници още от най-малките класове, часове по емпатия и почитание към другия, насърчаване на психосоциални умения. Френският министър на образованието се базира на сходни модели в Дания.

" Още от януари следващата година, след ваканцията, ще има пилотни курсове по съпричастност, почитание към другите и приемливост ", осведоми Габриел Атал, министър на образованието на Франция.

Статистиката сочи, че към 1 милион възпитаници във Франция са претърпели тормоз в учебно заведение през последните три години.



През март 2022 година насилието сред връстници стана закононарушение във Франция, което се санкционира с до 10 години затвор при положение на самоубийство или опит за самоубийство от жертва на тормоз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР