Правителството на Франция планира да продаде част от своите акции

...
Правителството на Франция планира да продаде част от своите акции
Коментари Харесай

Франция започва мащабна приватизация, от която очаква 10 млрд. евро

Правителството на Франция възнамерява да продаде част от своите акции в огромни френски компании, с цел да зареди с към 10 милиарда евро фонд за финансиране на нововъведения, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Първата договорка ще е за 5% от капитала на енергийната група Анжи (Engie).

" Продажбите ще разрешат на данъкоплатеца да знае, че парите му са вложени за бъдещето, а не за предишното ", изясни в края на август министърът на стопанската система Брюно Льо Мер, без да посочва съответни компании.

Групата Анжи (бивша Же Де Еф Сюез - GDF Suez) първа беше включена в приватизационния проект. Според Агенцията за държавно присъединяване (APE), която ръководи държавните активи в бизнеса, са били продадени 4.5 % от капитала на енергийната група за 1.53 милиарда евро.

След тази интервенция страната остава референтен акционер с 24.1 на 100 от капитала на " Анжи " и 27.6% от акциите с право на глас. Сред идващите компании настойчиво се загатват автомобилостроителят " Рено " и най-голямата френска телекомуникационна компания " Оранж ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР