Правителството на Естония съобщи днес, че е решило да премахне

...
Правителството на Естония съобщи днес, че е решило да премахне
Коментари Харесай

Естония демонтира съветски паметник, представлявал риск за обществения ред

Правителството на Естония заяви през днешния ден, че е решило да отстрани руски монумент в граничен град в рускоезичната част на балтийската страна, като министър-председателката Кая Калас съобщи, че повода за демонтирането е, че той съставлява риск за публичния ред, съобщи Асошиейтед прес.

" Никой не желае да вижда по какъв начин нашият враждебен и неприятелски комшия подклажда напрежение в нашия дом ", съобщи премиерката Кая Калас, като добави, че стъпката е подхваната след нахлуването на Русия в Украйна. „ Няма да предоставим на Русия опцията да употребява предишното, с цел да наруши мира в Естония''.

Край третия по величина град в Естония Нарва, в който живее многочислено рускоезично население, копие на танк Т-34 с алена руска звезда е сложено на върха на монумент в памет на руските бойци, починали при освобождението на Естония от нацистка Германия по време на Втората международна война.

Целият монумент през днешния ден се демонтира и " интервенцията ще бъде осъществена по заслужен метод, да вземем за пример цветята и свещите, сложени на паметниците, ще бъдат отнесени в гробището, а не изхвърлени на боклука ", уточни министърът на вътрешните работи Лаури Лаанеметс, съобщи Балтик Нюз Сървис. Естонската телевизия EРР заяви, че демонтажът е в ход.

Министърът на външните работи Урмас Рейнсалу съобщи в държавно изказване, че Русия " желае да употребява паметниците, напомнящи незаконния окупационен режим, с цел да подклажда напрежение в естонското общество ".

" Отчитайки актуалната обстановка, обезпечаването на публичния ред е комплицирано за управляващите на град Нарва ", съобщи Лаанеметс в същото изказване и назова това " огромен и комплициран въпрос ".

Откакто получи самостоятелност през 1991 година, някогашната руска република с население от 1,3 млн. души е впримчена в разногласия по отношение на статута на руснаците, множеството от които са пристигнали в Естония по време на 50-годишното руско ръководство.

През 2007 година преместването на така наречен бронзова скулптура от Талин, различен руски боен монумент, от градския парк, докара до няколкодневни протести.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР