Правителството на Естония съобщи днес, че е решило да премахне

...
Правителството на Естония съобщи днес, че е решило да премахне
Коментари Харесай

Естония демонтира съветски паметник, представлявал риск за обществения ред

Правителството на Естония заяви през днешния ден, че е решило да отстрани руски монумент в граничен град в рускоезичната част на балтийската страна, като министър-председателката съобщи, че повода за демонтирането е, че той съставлява риск за публичния ред, съобщи Асошиейтед прес.

" Никой не желае да вижда по какъв начин нашият враждебен и неприятелски комшия подклажда напрежение в нашия дом ", съобщи премиерката Кая Калас, като добави, че стъпката е подхваната след нахлуването на Русия в Украйна. „ Няма да предоставим на Русия опцията да употребява предишното, с цел да наруши мира в Естония''.

Край третия по величина град в Естония Нарва, в който живее многочислено рускоезично население, копие на танк Т-34 с алена руска звезда е сложено на върха на монумент в памет на руските бойци, починали при освобождението на Естония от нацистка Германия по време на Втората международна война.

Целият монумент през днешния ден се демонтира и " интервенцията ще бъде осъществена по заслужен метод, да вземем за пример цветята и свещите, сложени на паметниците, ще бъдат отнесени в гробището, а не изхвърлени на боклука ", уточни министърът на вътрешните работи Лаури Лаанеметс, съобщи Балтик Нюз Сървис. Естонската телевизия EРР заяви, че демонтажът е в ход.

Министърът на външните работи Урмас Рейнсалу съобщи в държавно изказване, че Русия " желае да употребява паметниците, напомнящи незаконния окупационен режим, с цел да подклажда напрежение в естонското общество ".

" Отчитайки актуалната обстановка, обезпечаването на публичния ред е комплицирано за управляващите на град Нарва ", съобщи Лаанеметс в същото изказване и назова това " огромен и комплициран въпрос ".

Откакто получи самостоятелност през 1991 година, някогашната руска република с население от 1,3 млн. души е впримчена в разногласия по отношение на статута на руснаците, множеството от които са пристигнали в Естония по време на 50-годишното руско ръководство.

През 2007 година преместването на така наречен бронзова скулптура от Талин, различен руски боен монумент, от градския парк, докара до няколкодневни протести.

Източник Българска телеграфна агенция

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР