Правителството на Ердоган иска да изгради турски училища в онези

...
Правителството на Ердоган иска да изгради турски училища в онези
Коментари Харесай

Турски училища в Германия?


Правителството на Ердоган желае да построи турски учебни заведения в тези немски градове, където живеят изключително доста хора от турски генезис. Съответните договаряния с Берлин към този момент са в ход. Но се чуват и сериозни гласове.

Германското държавно управление и Турция водят договаряния за подписване на съглашение, което ще разреши на Анкара да построи в Германия турски учебни заведения. Тази договореност ще бъде правната рамка за откриването на три турски учебни заведения - като реципрочна мярка на трите немски учебни заведения в Анкара, Истанбул и Измир, оповестява " Зюддойче Цайтунг ", базирайки се на източници от немското външно министерство.
Редакцията предлага
В Берлин, Кьолн и Франкфурт

Обсъждат се три града с огромни турски общности, в които да проработят плануваните турски учебни заведения - Берлин, Кьолн и Франкфурт на Майн. Преговорите, в които с изключение на държавното управление вземат участие също и обособените немски провинции, се водят от лятото на 2019 година. Както прецизира " Зюддойче Цайтунг ", до тях се е стигнало откакто година преди този момент турските управляващи краткотрайно затвориха немското учебно заведение в град Измир - поради невалидна правна рамка, разгласи тогава турското просветително министерство.

Подготвяното в този момент съглашение с турското държавно управление цели да обезпечи точно правната рамка за немските учебни заведения в Анкара, Истанбул и Измир, показва " Зюддойче Цайтунг " и прецизира, че сега проектоспоразумението чака да бъде утвърдено от обособените федерални провинции, защото въпросите на образованието попадат в техните пълномощия.

Според немското законодателство, Турция, както всяка друга непозната страна, няма право да ръководи непосредствено плануваните турски учебни заведения в Германия. Затова тази роля би трябвало да се поеме от частни сдружения. Както прецизира " Зюддойче Цайтунг ", въпросните учебни заведения ще действат като различни частни учебни заведения, които ще имат правото сами да избират методите си на преподаване и независимо да назначават личния състав. Съдържанието на преподавания материал обаче би трябвало да е съпоставимо с това в публичните учебни заведения. Освен това тези учебни заведения ще се нуждаят от специфичен лиценз и ще се подчиняват на законодателството в съответната провинция.

" Входна врата за идеологията на Ердоган "

Въпреки че всичко наподобява строго регламентирано, опозицията в Германия е загрижена, че по този метод властническото държавно управление на президента Ердоган може да разшири въздействието си над турците в Германия, започвайки още от учебната пейка. Не бива да позволяваме тези учебни заведения да се трансфорат във входна врата за идеологическата агитация на Ердоган, предизвести в тази връзка депутатът Петер Хайд от Свободната демократическа партия. Важно е също по този начин да бъде обезпечено, че Турция няма да употребява съглашението за основаването на паралелна просветителна система в Германия. Именно заради това е планувано броят на турските учебни заведения да бъде стеснен до три - колкото са и немските учебни заведения в Турция.

*****

Вижте и това видео:
Само за турски мъже
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР