Правителството на Дания обяви, че ще утрои бюджета си за

...
Правителството на Дания обяви, че ще утрои бюджета си за
Коментари Харесай

Дания утроява бюджета за отбрана през следващото десетилетие

Правителството на Дания разгласи, че ще утрои бюджета си за защита през идващите 10 години след нахлуването на Русия в Украйна, заяви Агенция Франс Прес


Дания има намерение да реализира задачата на НАТО до 2030 година да изразходва 2% от брутния вътрешен артикул за военни цели - цел, която малко от 30-те членки на алианса са постигнали.

" Правителството желае доста да укрепи защитата и сигурността на Дания с почти 143 милиарда крони (20,5 милиарда долара) през идващите 10 години ", съобщи в изказване изпълняващият длъжността министър на защитата Троелс Лунд Поулсен.

През 2024 година вложенията в съоръжение, персонален състав и инфраструктура ще възлизат на 6,9 милиарда крони, а през 2033 година би трябвало да доближат 19,2 милиарда крони.

Допълнителните средства ще бъдат финансирани частично посредством премахването на формалния празник, макар митингите на доста датчани.

Понастоящем Дания изразходва 1,38 % от своя Брутният вътрешен продукт за защита.

Съобщението пристигна ден откакто Дания съобщи, че отделя 17,9 милиарда крони, в допълнение към още 7,5 милиарда крони, обещани през март, за фонд за помощ на Украйна - предопределен главно за военна помощ.

" Целта остава да запазим Арктика и Северния Атлантик като зона с ниско напрежение. Разбира се, ще пазиме Дания и ще осъществим задължението си да поемем взаимна отговорност за сигурността в Балтика и Балтийско море ", добави Лунд Поулсен. " В същото време Дания би трябвало да продължи да поддържа доста Украйна... И би трябвало да продължим да бъдем дейни и да можем да даваме принос към останалата част от света ", сподели министърът. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР