Правителството на Дания е съобщило на частните компании, борещи се

...
Правителството на Дания е съобщило на частните компании, борещи се
Коментари Харесай

В Дания държавата поема 75% от заплатите на засегнатите от пандемията компании

Правителството на Дания е съобщило на частните компании, борещи се с фрапантните ограничавания, наложени поради пандемията от ковид, че ще поеме 75% от заплатите на чиновниците, само че при изискване, че притежателите обещаят в сериозните седмици и месеци да не уволняват хора.

Мярката е планувано да работи 3 месеца до 9 юни. Максималната сума, която бюджетът ще поеме, е 23 хиляди датски крони (около 3400 евро) месечно, а фирмите ще покрият останалата една четвърт.

" Ако има огромен срив в производството или то просто спре, ние разбираме потребността чиновниците да бъдат изпратени по домовете си. Но ги призоваваме - не ги уволнявайте ", сподели министър председателят Метте Фредриксен на конференция в неделя.

Работодателите ще бъдат задължени също да поемат 5 дни от платената отпуска или насилственото прекъсване на работа.

Предложението е част от икономическия и обществен пакет на държавното управление в помощ на бизнеса и работоделите да се смекчат последствията от карантината. Засега тези ограничения включват затваряне отсъбота на границите за месец, прекъсване работата на учебни заведения и университети и изпращане по домовете на всички чиновници от обществената администрация, които не са основни за действието ѝ.

Дания с население от 5.7 млн. души е записала 801 случая на инфектирани и няма смъртен случай. Една от най-богатите страни в света, тя е със солидни обществени финанси и невисок държавен дълг вследствие на промени през последните 20 години.

От среднощ против неделя се не разрешава влизането на всички туристи, пътуващи, почиващи и въобще чужденци, които не могат да потвърдят в действителност основателна причина да пресекат границата. На датчани и чужденци е разрешено да напущат и да влизат в Дания. Няма да бъде обиден транспортът на артикули, храни, медикаменти и първични материали за промишлеността. Съседните Германия, Норвегия и Швеция, както и Европейската комисия са известени, че Копенхаген ще се нуждае от няколко дни да вкара изцяло ограниченията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР