Правителството на Буркина Фасо съобщи в петък, че е подписало

...
Правителството на Буркина Фасо съобщи в петък, че е подписало
Коментари Харесай

Буркина Фасо подписва споразумение с Русия за атомна електроцентрала

Правителството на Буркина Фасо заяви в петък, че е подписало съглашение с Русия за построяването на атомна електроцентрала, с цел да " покрие енергийните потребности на популацията ", по-малко от една четвърт от което има достъп до електричество.

Буркина Фасо се ръководи от военна хунта от предходната година и се стреми да разнообрази интернационалните си сътрудници, като се сближи по-специално с Русия.

„ Правителството на Буркина Фасо подписа меморандум за съгласие за построяването на атомна електроцентрала ", се споделя в изказване.

„ Изграждането на тази атомна електроцентрала в Буркина Фасо има за цел да покрие енергийните потребности на популацията “, се прибавя в него.

Споразумението беше подписано на Руската енергийна седмица в Москва, на която участваха енергетиката на Буркина Фасо министър Симон-Пиер Бусим.

Документът „ извършва желанието на президента на (Буркина) Фасо, капитан Ибрахим Траоре, изразено предишния юли на срещата на върха Русия-Африка по време на среща с съветския му сътрудник Владимир Путин “, се споделя в изказването сподели.

Руската държавна организация за атомна сила Росатом съобщи в изказване, че „ меморандумът е първият документ в региона на мирното потребление на атомната сила сред Русия и Буркина Фасо. “

Той сподели, че съглашението поставя основите за съдействие в области, в това число потреблението на нуклеарна сила в индустрията, селското стопанство и медицината.

Малко под 23 % от популацията на Буркина Фасо е имало достъп до електричество в края на 2020 година, съгласно Африканската банка за развиване.

Страната се ръководи от Траоре, откогато той пристигна на власт с прелом през септември 2022 година, като ръководещата хунта се дистанцира от Франция, нейния исторически сътрудник и някогашна колониална мощ.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР