Правителството на Армения е готово да отвори границите на страната

...
Правителството на Армения е готово да отвори границите на страната
Коментари Харесай

Армения е готова да установи дипломатически отношения и отворена граница с Турция

Правителството на Армения е готово да отвори границите на страната си и да откри дипломатически връзки с Турция, сподели през днешния ден ръководителят на арменското външно министерство Арарат Мирзоян. Това оповестява " Известия ".

„ Щастлив съм да чуя от моя турски сътрудник, че има политическа воля процесът да се води към тази цел ", съобщи той.

" Вярвам, че не би трябвало да се колебаем да предприемем съответни стъпки в един бързо изменящ се свят “, сподели Мирзоян, представен от Анадолската организация.

Според арменския външен министър процесът на нормализиране на връзките сред Турция и Армения като цяло напредва позитивно.

„ Народът на Армения желае нормализиране на връзките с Турция. Това се отразява и в изследванията на публичното мнение “, сподели той.

Както означи Мирзоян, макар общото позитивно въодушевление има групи хора, които са много скептични към процеса на доближаване и в двете страни, тъй че публични лица и от двете страни би трябвало да поемат политическо водачество в решаването на насъбраните проблеми.

По-рано на 19 януари арменското държавно управление съобщи, че Турция не е сложила никакви предварителни условия по време на преговорния развой за нормализиране на връзките с арменската страна.

Въпреки общата граница към момента няма дипломатически връзки сред Турция и Армения. Контактите сред страните бяха прекратени през 1993 година, когато Анкара напълно застана на страната на Баку в карабахския спор и затвори границата, като скъса едностранно дипломатическите връзки с Ереван.

Реакцията на Турция към процеса на интернационално признание на арменския геноцид от 1915 година в Османската империя също изигра своята роля.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР