Правителството на Аржентина, ръководено от Алберто Фернандес, е изправено пред

...
Правителството на Аржентина, ръководено от Алберто Фернандес, е изправено пред
Коментари Харесай

Аржентина плаща част от дълга си в юани, вместо долари

Правителството на Аржентина, ръководено от Алберто Фернандес, е изправено пред неповторима обстановка заради дефицита на щатски долари в запасите на аржентинската централна банка.

Вследствие на това то взе невиждано решение да извърши обвързване за заплащане към Международния валутен фонд (МВФ), като употребява китайски юани и специфични права на тираж (СПТ), които се смятат за валута на МВФ и авариен актив, формиран от кошница от главните международни валути.

Според информацията общият размер на заплащането възлиза на към $2.7 милиарда, като $1 милиард са платени в юани, а $1.7 милиарда в СПТ.

Това е първият случай, в който администрацията на Фернандес употребява свободно налични юани, получени посредством валутен продан с Китай, с цел да извърши заплащания към интернационалната организация.

Макар че в началото желанието на тези средства е било да се финансира вносът от Китай, формалните лица са планували евентуалните им различни приложения.

В публично изказване Министерството на стопанската система, ръководено от претендента за президент Серхио Маса, удостовери, че юнските падежи са били уредени с потребление на СПТ и юани вместо с щатски долари.

МВФ също удостовери и одобри този метод на заплащане, защото договарянията за преструктуриране на дълга сред Аржентина и МВФ не престават.

Предвид сериозното влияние на продължителната суша върху селскостопанския бранш, който е главният стопански мотор на Аржентина, аржентинският екип изиска преразглеждане на контрактуваните с МВФ цели за 2022 година Загубите, понесени в резултат на сушата, се правят оценка на $20 милиарда.

Струва си да се означи, че тези договаряния се организират в изискванията на продължаваща предизборна акция, като Маса извършва по едно и също време функционалностите на министър на стопанската система и на прелиминарен претендент на перонисткото придвижване в президентската конкуренция. Предвижда се на 13 август в страната да се проведат първоначални избори, а на 22 октомври – общи избори.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР