Правителството може да преустанови предоставянето на помощта при липса на

...
Правителството може да преустанови предоставянето на помощта при липса на
Коментари Харесай

Депутатите решиха компенсациите за горива и транспорт да се дават с ваучери и според доходите

Правителството може да прекрати даването на помощта при липса на средства

Комисията по енергетика в Народното събрание одобри да компенсира разноски на уязвими консуматори за превоз. Помощта ще бъде таргетирана и предоставяна във тип на ваучери.

Това взеха решение депутатите, като одобриха на второ гласоподаване Законопроект за компенсиране на разноските на потребителите на превоз (първоначално за компенсиране на разноските на моторни горива), импортиран от Делян Добрев (ПП ГЕРБ) и група народни представители, осведоми Българска телеграфна агенция.

Първоначално депутатите бяха решили да одобряват окончателния вид на този законопроект идната седмица, като само одобриха помощта да е таргетирана, само че след това представителите на Министерството на финансите и на Националната организация за приходите направиха оферти, които бяха припознати от вносителя на законопроекта и ръководител на комисията Делян Добрев. По този метод окончателният вид на законопроекта беше признат довечера.

Служебният заместник-министър на финансите Людмила Петкова изясни, че водещ аршин ще е подоходният. Затова помощите ще бъдат таргетирани и ще се употребяват по предопределение за превоз. Такива са и условията на Европейската комисия. Критериите за приходите на хората, които ще могат да употребяват помощта, ще се дефинират с разпореждане на Министерския съвет.

Събирането и вноските ще се правят от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Вноските, дължими от лицата, ще се внасят в сметките на фонда. За да бъдат събирани вноските във фонда, ще се взема цената на вид Брент, като от цената му ще се извади цената на петрол вид Уралс. Половината от тази разлика ще я взема страната, а другата половина ще отиде за " Лукойл Нефтохим Бургас ". Накрая ще се умножи по количествата създадени горива, изясни Делян Добрев. Каква ще бъде помощта, ще зависи от това какви ще бъдат събраните средства във фонда, добави той.

Делян Добрев уточни, че рафинерията е заявила, че за тази година ще има облага от 2,1 милиарда лв.. От тях страната ще вземе към 1 милиарда лв.. А от останалия 1 милиарда по различен закон рафинерията ще бъде обложена с 33 %, които ще внесе във тип на налог. " Сигурният доход е в този закон, тъй като данъкът не сме сигурни дали отново няма някакви ишлемета и някакви швейцарски компании да се навъртят, и най-после да кажат - " Нищо не спечелихме през 2023 година ", съобщи Добрев. Министърът на стопанската система и промишлеността ежемесечно ще дефинира средномесечните цени на недопечен петрол вид Брент и подобен с генезис от Русия или изнесен от там.

Правителството може да прекрати даването на помощта при липса на средства, взеха решение още депутатите.

Законът ще влезне в действие три дни след привършване на процедурата по нотификация и с правото на Европейския съюз за даване на държавните помощи.

Министърът на стопанската система и промишлеността ще изготви нужните документи по известието, одобриха още депутатите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР