Правителството крие от индустрията и гражданите задаваща се криза с

...
Правителството крие от индустрията и гражданите задаваща се криза с
Коментари Харесай

Кабинетът крие наближаваща криза с газа

Правителството крие от промишлеността и жителите задаваща се рецесия с газа.

" България трябваше да разгласи ранно предизвестие като Дания, само че не го вършим поради политическите земетресения и вота на съмнение ", призна пред " Труд " член на кабинета " Петков " по време на дебатите за избор на съмнение в Народното събрание. Дания стана деветата страна, където на 21 юни държавната енергийна организация разгласи първо равнище, " ранно предизвестие ", заради терзания от прекъсване на газа от Русия.

Според енергийни специалисти, самият факт, че от " Газпром " е разгласен планов ремонт от през днешния ден до 28 юни на „ Турски поток “ и поради годишното техническо обслужване на газопровода по тръбата се стопира газа, е задоволително стеснителен.

Не са оптимистични и новините при оповестения търг от " Булгаргаз " на 20 юни, защото по неофициална информация са реализирани доставки за минимални количества.

Цената на газа за юли е незнайна, само че по-рисково е неналичието на сигурни доставки, признаха още високопоставени източници от Министерския съвет пред " Труд ", които дадоха да се разбере, че имат " спорни сигнали за извършените диалози от енергийния министър Александър Николов в Баку за доставките на азерски газ ".

Тестовете по трасето на интерконектора с Гърция се организират сега, само че надалеч не е несъмнено, че регулярни доставки ще стартират от 1 юли.

" В интерес на истината, би трябвало да се включим дружно с останалите страни за ранното предизвестие, тъй като има промишлености като стъкларската или керамичната, за които им би трябвало време да спрат мощностите на газ, в противоположен случай пещите ще се напущат и вредите са невъзстановими ", обявиха пред " Труд " енергетици.

Както " Труд " към този момент заяви, фючърсите на газ, които са свързани с TTF, се повишиха над 130 евро за мегаватчас в края на предходната седмица, което е не е виждано от началото на март, на фона на продължаващите опасения за доставките. Експерти предвиждат трайно нарастване на цената на газа единствено за ден.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР