Правителството изрази убеждение, че подобна мярка не е в разрез

...
Правителството изрази убеждение, че подобна мярка не е в разрез
Коментари Харесай

Австрия планира да ореже детските надбавки за чужбина

Правителството изрази разбиране, че сходна мярка не е в прорез с разпоредбите на Европейски Съюз против дискриминация.

Премиерът Себастиан Курц съобщи, че държавното управление ще ореже обществените помощи за децата на хора, пребиваващи в Австрия, в случай че тези деца живеят в чужбина, в страни с по-нисък стандарт на живот.

"В системата има една вградена неправда, че в случай че да вземем за пример две деца даже не живеят в Австрия, а в Румъния, това значи, че близо 300 евро на месец биват превеждани към Румъния, което се равнява съвсем на междинния приход там ", сподели пред кореспонденти Курц, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Детските надбавки зависят от възрастта на децата и броя им, само че стартират от към 114 евро на месец за само дете. "Ще реализираме решение на съвещанието на кабинета по този начин, че изплащанията на детски надбавки за чужбина да не са в същия размер, както до момента ", съобщи Курц.

По думите му приспособяването на тези заплащания към виталния стандарт в страната, където живее даденото дете, ще спести "над 100 милиона евро (на година) ".

Курц съобщи, че оповестената мярка е залегнала толкоз бързо в държавния дневен ред, защото е била една от най-лесните за приготовление. Тя е част от по-обширна държавна стратегия, предвиждаща да се понижат налози, обществените помощи за бежанците, както и да се ограничи за пет години достъпът на новопристигнали имигранти до огромна част от услугите на обществената система.

Австрия граничи с осем страни, в това число Чехия, Словакия, Унгария и Словения, където заплатите са доста по-ниски. Източноевропейците съставляват огромен дял от работната ръка в някои браншове като здравния и строителния.

За 2016 година австрийската страна е превела 273 млн. евро в чужбина за страни от Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство, под формата на обществени заплащания за 132 000 деца.

Миналата година Европейската комисия разкритикува Германия поради сходно желание да ореже детските надбавки, което след това беше изоставено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР