Правителството игнорира и острите критики на европейските институции към предходния

...
Правителството игнорира и острите критики на европейските институции към предходния
Коментари Харесай

Уикенд новини: Главният прокурор ще може да бъде разследван от свой подчинен, съдът блокира партията на Слави Трифонов

Правителството пренебрегва и острите рецензии на европейските институции към предходния законопроект на правосъдния министър Данаил Кирилов

© Велко Ангелов Почивните дни минаха без огромни вести, като изключим късото държавно съвещание. Макар то да бе отдадено на правосъдната промяна, министър председателят употребява трибуната и за пространна тирада във връзка партийните дотации. От думите му се разбра, че последното решение парите от бюджета за партиите да се фиксират на 8 лева за глас е било изтъргувано с опозицията против кворум за гласуването на бюджета. От думите на Борисов стана часно обаче, че той не е удовлетворен от взетия на коляно компромис, и разпореди да се създадат разбори и планове.

По-голямата част от уикенда София беше обсега от обичайния си за сезона смог, който в неделя беше заплеснат от вятъра. Това принуди кметът Йорданка Фандъкова да излезе с апел към хората ползващи твърдо гориво за отопление да заложат на други възможности. В края на седмицата тя беше подложена на критика, че макар повишените стойности на концентрацията на фини прахови частици не беше пуснат безвъзмезден градски превоз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ОТ УИКЕНДА

Правителството реши основният прокурор да може да бъде разследван от свои зависещ


Какво се случи? На изключително свое съвещание в събота, кабинетът извърши обещанието на премиера Бойко Борисов през седмицата още през уикенда да излезнат със законодателни промени, които да адресират рекомендациите на Венецианската комисия. Но в случай че за експедитивността може да се даде висока оценка, всъщност измененията не адресират доста от набелязаните проблеми, а по-скоро се пробват да ги заобиколят. Най-ключовият миг - да се сътвори самостоятелен орган, който да може да проверява основния прокурор при възможни осъществени от закононарушения, по този начин и очевидно няма да се случи. Предложението на държавното управление е тази роля да бъде предоставена на началника на отдел " Инспекторат " към Върховната касационна прокуратура.

Какви са минусите? официално съгласно българската конституция основният прокурор упражнява надзор над всички прокурори. Разписаните промени в Наказателно-процесуалния кодекс правила този текст да не се ползва в съответния случай няма по какъв начин да анулират действието на главния закон на страната.изборът на началника на отдел " Инспекторат " към Върховната касационна прокуратура се планува да става от прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет, която е мощно подвластна от основния прокурормакар седемгодишният мандат да дава известна отбрана, от предлагането не излиза наяве по какъв начин новият орган ще бъде кадрово и финансово гарантиран. За него не се планува обособен бюджет, а доколкото той е част от подчинената на основния прокурор ВКП, е допустимо да бъде държан според и по тази линия. Защо се бърза? Законопроектът е признат от държавното управление за под 20 минути, на практика без разискване. Вероятно бързането и свикването на изключително съвещание е обвързвано с опитите да се регистрира активност във връзка предлагането за отпадане на мониторинга над България на предходния състав на Европейската комисия, което още не е утвърдено от Народното събрание.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Още от значимите вести от почивните дни в три фрази

Софийски градски съд отхвърли да записва партията " Няма такава страна " на Слави Трифонов

Софийският градски съд отхвърли молбата за регистрация на партия " Няма такава страна " на Слави Трифонов, тъй като употребява цветовете на българското знаме в признака на партията. Според Закона за политическите партии наличието на герба или знамето на страната е неразрешено. " Използване на знамето в признака на партията е налице освен когато е има цялостна еднаквост в двата знака, само че и когато внушението е задоволително мощно, че да сътвори опция жителите да свържат признака със знамето на Републиката ", написа в решението на правосъдния състав с ръководител Татяна Костадинова.
Според Трифонов това е измислена причина, а трите цвята участват и в знаците на Българска социалистическа партия, НФСБ и Атака. В профила си във Фейсбук той декларира, че ще апелира отхвърли, а в случай че бъде отритнат, ще основе друга партия, с друго име и знак, само че със същите цели.

ВиК Перник предлага още по-строг воден режим в града

Водоснабдителното сдружение на Перник предлага жителите да имат не както до момента 10, а 7 часа дневно водоснабдяване, с цел да може водата да встига за всички елементи на града. Това стана след среща на шефа на ВиК и кмета Станислав Владимиров с жителите на кв. Църква, който пет дни е напълно без вода. През предходната седмица се разбра, че рецесията в Перник се задълбочава, откакто равнището в язовир " Студена " продължава да пада, макар ограниченията.

Франция е парализирана от стачки поради неодобрение против орязването на пенсионни привилегии

Опитите на президента Еманюел Макрон да организира радикална пенсионна промяна във Франция бяха посрещнати от най-масовите стачки от години насам. Започнали в края на предходната седмица след оповестяването на концепциите за орязване на разнообразни привилегии за ранно пенсиониране, стачките продължиха и през уикенда като доведоха до всеобщи забавяния на обществения превоз. Заплахите са митингите да продължат и през идната седмица, като огромно събитие е планувано за вторник, само че към този момент държавното управление декларира, че не счита да се отхвърля.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Цацаров евентуално ще бъде определен за ръководител на КПКОНПИ идната седмица


Новият ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) ще стане явен идната седмица, когато се чака кандидатурите да бъдат гласувани в Народното събрание. Миналата седмица двамата кандидати за поста - основният прокурор Сотир Цацаров и излъченият от " Воля " Симеон Найденов, показаха концепциите си за работата на КПКОНПИ пред депутатите. От тях стана ясно това, което се знаеше изначално - а точно, че кандидатурата на Найденов е проформа и на процедура изборът на Цацаров е предупреден.

Британците вземат решение ориста на Brexit в парламентарен избор

Съдбата на Brexit ще бъде решена на парламентарните избори на 12 декември във Англия. Управляващите консерватори към момента се радват на постоянна преднина в социологическите изследвания, само че са деликатни за гаф в последния миг, който може да подкопае очакванията им за болшинство в законодателния орган. Премиерът Борис Джонсън дава обещание да извади страната от Европейски Съюз до края на януари и да не удължава преходния интервал, който би трябвало да завърши през декември 2020 година, само че критиците му настояват, че по този начин не остава задоволително време за сключването на комерсиална договорка. Опозиционните лейбъристи споделят, че в случай че завоюват, ще предоговорят съглашението за Brexit и ще проведат втори референдум за Европейски Съюз в границите на шест месеца.

Фед заседава с мисъл за 2020 година

Ръководството на Федералния запас ще заседава за финален път през годината във вторник и сряда. Срещата на представителите на централната банка на Съединени американски щати през декември всекидневно провокира интереса на вложителите, тъй като внася изясненост по отношение на политиката през идната година. Допълнително събаряне на лихвите този път не се чака.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Френският президент Еманюел Макрон мъчно би могъл да брои края на 2019 година като сполучлива откъм рейтинга му. Освен недоволството на служащите в доста браншове поради непопулярната пенсионна промяна, той е фокус на рецензиите и на екоактивисти. Техен митинг в Париж с претенции за повече дейности във връзка с климатичните промени беше белязан от символно обърти портрети на Макрон.

Фотограф: Benoit Tessier [Reuters]

OUT_OF_OFFICE

Предай Нататък
7-11.12


Можете да измененията средата на над 400 души тази Коледа. За четвърта поредна година ще се проведат работилници, на които можете персонално да изработите коледна декорация, играчки, картички и дарове. Участниците могат да вземат част от направеното от тях и да оставят другите неща за други донори или корпоративни дарове. Работилниците ще са в София на 8 декември в Softuni Digital, Варна на 7 и 8 декември, Пловдив и Русе на 11 декември. Можете и да дарите по-късно за съответна идея, човек или да закупите неща, за които са помолили от домовете и учебните заведения. И несъмнено - да присъствате на даряването.
Детайли на begood.today

Книги за Коледа
10-15.12


Предстои 47-ото издание на Софийския интернационален панаир на книгата. По традиция програмата на събитието включва срещи с създатели и преводачи, министър председатели и представяния на книги, както и детски модул. За седми следващ път паралелно с панаира ще се организира и Софийският интернационален книжовен фестивал, чийто фокус тази година ще бъде френскоезичната литература.
В НДК, от 10 ч.

Safety first
11.12


Лекцията " Безопасност в зимната планина " е от първа нужда за всички планинари и фенове на зимните спортове, ще се обиден тематики, свързани с безвредното държание в планината при зимни условия. По време на събитието ще можете да научите и повече за спецификата на работата на планинските спасители. Лекцията е безвъзмездна, не изисква авансово записване, а залата е с потенциал 200 места.
В постройката на Българския червен кръст на адрес бул. " Джеймс Баучер " 76, от 18 ч.

Фермерски пазар
11.12


Фестивалът " Произведено във фермата " е планувал две коледни издания преди празниците. Първото ще бъде на 11.12, а второто на 18.12. Можете да закупите сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни артикули, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски самун, ядки, печена тиква и зеленчуци и билки с обезпечен генезис.
Пред Министерството на земеделието и храните, от 10 ч.

За брандинга
12.12


" Битката за гениите: Employer Branding Forum 2019 " е предстоящо събитие в бизнес средите. Ще се обсъдят тематики от сферата на построяването на работодателска марка. Присъстващите ще могат да чуят презентации на тематики като потребността от посланици на марката, нови подходи при ангажиране на чиновниците, позициониране на фирмите като атрактивни работодатели, техники за привличане и задържане на чиновници.
В " Полиграфия офис център ", начало 8 ч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР