Правителството го нарича „интелигентен град“, а всъщност е система за

...
Правителството го нарича „интелигентен град“, а всъщност е система за
Коментари Харесай

Тотален контрол: „Мозъкът“ в Шанхай, който вижда всичко

Правителството го назовава „ образован град “, а в действителност е система за всеобщо видеонаблюдение. Пилотният план в Пудонг, Шанхай, демонстрира до каква степен е стигнала страната в желанието си за цялостен надзор на жителите.

Гигантска по размер информация се стича в Центъра за наблюдаване в жилищния регион Пудонг на китайския град Шанхай. Служителите в Центъра имат достъп до общо 290 000 камери за наблюдаване в Пудонг, които частично могат да отдалечено да ръководят. На големия екран изникват фрагменти, показващи хора в нарушаване: строителен служащ без каска, водач зад кормилото с мобилен телефон в ръка, човек, който изхвърля боклук настрана от контейнерите.

Концепцията " Интелигентен град "

Според китайското управление, центровете за наблюдаване са сегмент от по този начин наречената идея „ Интелигентен град “. „ На нас, жителите, тази система ни оказва помощ да си създадем една сигурна, подредена и чиста околна среда, “ споделя Шенг Денден. 37-годишната китайка е заместник-директор на „ Интелигентен град “ в жилищния регион Пудонг и един от експертите, създали системата. „ За държавното управление това е инструмент за по-ефикасна администрация в града, “ добавя тя.

Китай все по-масово ползва цифровите технологии – в това число за справяне с пандемията от ковид. „ Инсталираме мрежови датчици край входните порти на жилищата. Тези датчици подават съответния сигнал, когато някой напусне жилището макар възбраната, “ изяснява госпожа Шенг.

Чрез мобилно приложение Центърът за наблюдаване поддържа връзка със сътрудниците на кварталните комитети – по този начин се назовават партийните ядки по местоживеене, на които Комунистическата партия слага избрани задания. Например: да наблюдават дали хората от жилищния квартал съблюдават рестриктивните мерки, наложени поради пандемията. Когато се отвори входната врата на жилище, чиито жители са под карантина да вземем за пример, кварталният комитет незабавно уведомява централата в Пудонг.

„ Интелигентният град “ може даже следи кой не съблюдава задължението да се носи маска, въведено в Шанхай поради пандемията. „ Алгоритмите незабавно разпознават нарушителите, “ споделя Шенг, която сега работи над съответния пилотен план. С помощта на стратегия за различаване на лица, в бъдеще камерите за наблюдаване ще предават информация и за възможните рискови жители: незабавно ще бъдат разпознавани тези хора, които са пристигнали от райони с разпространяване на ковид.

Очевидно с тази цел ще бъдат изготвяни и профили за придвижването на всеки обособен човек. По този въпрос Шенг Денден не е изключително многословна: „ Благодарение на програмата за различаване и обмена на информация сред службите ние автоматизирано получаваме такава информация. “

Тотален надзор

Центърът за наблюдаване в Пудонг, именуван още „ Мозъкът “, е част от развоен развой, който китайското държавно управление е задвижило в цялата страна. Целта е да се реализира стопроцентово видео-покритие на всички значими публични места – гари, кръстовища, паркове и така нататък Държавните китайски медии с горделивост оповестяват, че по този метод полицията може единствено за секунда да разпознае всеки човек на улицата.

Марайке Олберг от German Marshall Fund в Берлин следи деликатно стремителното разгръщане на китайския уред за сигурност. За тази цел тя проучва обществено наличните състезания за фрагменти, които афишират китайските общини. „ Изтеглихме от интернет милиони файлове с частично доста детайлни приложения, където до последната детайлност се разказват схемите за наблюдаване “, споделя тя. От тези файлове стават ясни такива правила, като да вземем за пример какъв тъкмо вид камера се конфигурира на основните входове на жилищните здания.

Официално в Китай не се са приказва за „ наблюдаване “. Като пояснение за вездесъщите камери нормално се показва „ сигурността на жителите “. Твърди се, да вземем за пример, че с помощта на камерите нивото на престъпността внезапно се е снижило. В държавните документи може да се прочете още, че плановете за наблюдаване поддържат „ обществената непоклатимост “.

Какво тъкмо се има поради изяснява Марайке Олберг: „ Когато камерите наблюдават всички сфери на човешкия живот, тогава всеки евентуален спор може да се открие в точния момент, да се потуши и още веднъж да бъде възцарено успокоение. “

В Китай не е допустимо обществено да се подлага на критика всеобщото видеонаблюдение. Но мнозина китайци, по образеца на заместник-директорката Шенг Денден от Централата в Шанхай, избират да виждат единствено преимуществата на новата техника. Колкото до останалите – те просто би трябвало да си траят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР