Правителството е разрешило износ на продукти от руски петрол, които

...
Правителството е разрешило износ на продукти от руски петрол, които
Коментари Харесай

Христо Алексиев: Разрешихме износ на продукти от руски петрол, които няма как да се пласират у нас

Правителството е разрешило експорт на артикули от съветски нефт, които няма по какъв начин да бъдат пласирани на вътрешния пазар, изясни в Брюксел служебният вицепремиер и министър на превоза Христо Алексиев, представен от БНР.

" България не разрешава износа на нефтопродукти с генезис съветски недопечен нефт, като се изключи някои деривати и съпътстващи артикули, които се получават естествено от индустриалния цикъл на рафинерията в Бургас. И те няма по какъв начин да бъдат пласирани на вътрешния пазар и тъкмо заради това да не даваме мотиви на " Лукойл " да затворят рафинерията - по тази причина разрешихме единствено тези артикули. Това е едно рационално решение. Това решение е известно на Европейската комисия, то им е пратено, " изясни вицепремиерът.

От през днешния ден влиза в действие регламентът на Европейски Съюз с мораториум върху вноса на артикули от петрол от Русия. България получи дерогация за вноса на горивото до края на декември 2024 година поради географското си състояние.

България създава благоприятни условия за потреблението на фериботния комплекс във Варна в помощ на коридорите на солидарността с Украйна, заяви още министър Христо Алексиев.

" Ние сме предложили разнообразни планове. Те са свързани с спомагателна инфраструктура и създаване на такава на пристанище Русе, на пристанище Варна. В момента създаваме вид и да употребяваме фериботния комплекс във Варна, тъй като свързаността с Украйна по железопътен превоз е доста сложна и комплицирана заради това, че е друго междурелсието на Украйна и на България и на множеството европейски страни, " изясни той.

Транспортният кулоар от Бургас през Северна Македония и Албания до италианското пристанище Бари да бъде включен в главната европейска мрежа, взеха решение министрите на превоза от Евросъюза, заяви още министър Алексиев след съвещанието в Брюксел.

" Това е едно доста положително развиване за този предпочитан и за България кулоар, тъй като той ще даде доста по-лесен достъп до финансиране както на Албания, по този начин и на Северна Македония. Все отново България въпреки и дребна, въпреки и най-бедната страна в Европейския съюз, съумя да се пребори за тази идея, " разяснява служебният вицепремиер.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР