Правителството е приело Плана за въвеждане на еврото в България.

...
Правителството е приело Плана за въвеждане на еврото в България.
Коментари Харесай

Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България

Правителството е приело Плана за въвеждане на еврото в България. Това разгласи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след съвещанието на Министерския съвет.

Става въпрос за оперативния проект, който дава ясни периоди и задания към банките, платежните и държавните институции по какъв начин тъкмо да се вкара еврото и по какъв начин ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

„ Това е една техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са нужни. В това число смяна в Закона за Българска народна банка. Оттук нататък към този момент в Народното събрание този развой ще продължи, както и огромна част от необятните публични полемики по време на процеса по присъединяване”, посочи вицепремиерът.

Василев напомни, че България де факто към този момент е приела еврото през валутния ръб, защото сме с закрепен курс лев-евро. Той посочи, че проектът е обществен от юли 2021 година

Финансовият министър изясни, че за отбрана на потребителите е планувано три месеца преди въвеждането и девет месеца след въвеждането на еврото цените да се разгласяват и в лв., и в евро, с цел да се избегне опцията несъвестни търговци да се възползват от превалутирането.

Василев разяснява и българския закон " Магнитски "

" Не съм чел текстът на българския закон " Магнитски ", който през вчерашния ден излезе по медиите. Това, което е оповестено, не е признато от работната група и не е пуснато за публично разискване ", съобщи той.

Преди ден, се появи работен вид на план за закон, авторството за който не признаха нито от финансовото, нито от правосъдното министерство. Днес всички политически партии го оповестиха за опровержителен на конституцията и законите и оповестиха, че в този тип той няма да бъде признат.

" Има работна група, която работи по българския закон " Магнитски " сега. Тя е в Министерството на правораздаването и в нея вземат участие представители на финансовото и външно министерство, ДАНС и други институции. Тя приготвя 2-3 разновидността на правосъдното министерство, ние сме дали механически бележки ", съобщи Василев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР