Правителството е подготвило промени в Закона за МВР, които предвиждат

...
Правителството е подготвило промени в Закона за МВР, които предвиждат
Коментари Харесай

Нови промени в закона ще улеснят работата на чужденци в България

Правителството е подготвило промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, които плануват облекчение на режима на издаване на така наречен сини карти за престояване и работа в България, сподели през днешния ден вицепремиерът Валери Симеонов по време на Кръгла маса на тематика " Демографската рецесия и трудовата подвижност ". Той напомни, че още в първите две седмици от мандата на държавното управление са направени промени, които облекчават режима на сезонната претовареност за чужденци, като процедурата е съкратена от няколко месеца на 7 дни.

Благодарение на това сред 3 и 4 хиляди души, главно хора с български корени от Украйна и Молдова, са работили в страната през лятото и по този начин са подкрепили туристическия сезон. С новите промени, които следва да се одобрят от Народното събрание, пристигналите да работят в България ще могат да минават от един режим на престояване в различен, без да се постанова да напущат страната.

Съкращава се времето и съществено се понижава и таксата за издаване на синя карта, като отпада условието в нея да се изписва точната компетентност. Според Симеонов с всичките тези ограничения се облекчава извънредно доста процедурата по издаване на разрешителните за престояване и работа на квалифицираните експерти.

В хода на полемиката за демографската рецесия и трудовата подвижност ръководителят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов уточни, че 27 000 младежи годишно напущат България. 17 % от зрелостниците през 2015 година са отишли да учат в чужбина и едвам 2 или 3 % са се върнали.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР